Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1,5 szklanki cukru pudru
• 0,5 kostki masła
• 2 łyżeczki kakao
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
• 20 dag cukru pudru
• sok z 1 cytryny
• olejek rumowy lub łyżka rumu
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Do drugiej połowy ciasta dodać przesiane kakao i łyżkę wody lub mleka, wymieszać. Na ciasto białe wylać kakaowe, równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec 30-40 min. Wszystkie składniki lukru utrzeć na gładką masę. Po wystudzeniu polać ciasto lukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu