Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki
• kostka masła
• jajko, 3 żółtka
• 10 dag cukru pudru
• ½ szklanki śmietany
• łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
• ½ kg krówek
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżki masła
• 20 dag dowolnych bakalii
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Przez godzinę trzymać w lodówce, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i ponakłuwać widelcem. Brzegi wylepić na wysokość 2 cm. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor ok. 20 min. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Krówki zalać mlekiem i gotować, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy już nie będzie grudek, dodać masło i wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto i dowolnie udekorować bakaliami.