Składniki:
• 1 kg pieczarek
• warzywa: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 cebuli (lub 1/3 paczki mrożonych warzyw pokrojonych w słupki)
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• gałązka lubczyku (świeżego lub mrożonego)
• łyżka masła klarowanego
• serek topiony ementaler (ew. dodatkowo śmietana)
• przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
• 20 dag makaronu muszelki lub chrupkie pieczywo
Wykonanie:
Na patelni przesmażyć na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać warzywa pokrojone w słupki, przesmażyć. Przełożyć do garnka z wodą lub wywarem mięsnym (ok. 1,5 l), dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć bez tłuszczu na patelni. Dodać do wywaru i gotować przez 20 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Pod koniec dodać rozpuszczony wcześniej w małej ilości wywaru topiony serek, ewentualnie także śmietanę. Podawać z makaronem ugotowanym osobno w osolonej wodzie lub z chrupkim pieczywem.
Wykonanie: Graziako