Latem dieta dziecka powinna być urozmaicona. Monotonne żywienie może być przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku, jodu). Przygotowując posiłki, należy dołożyć starań, by nie pomijać żadnych grup produktów spożywczych. W menu dziecka powinny znaleźć się: jaja, mleko i jego przetwory, chude gatunki mięsa, drobiu i ryb, różne rodzaje zbóż, warzyw i owoców, rośliny strączkowe i tłuszcze. Dzięki urozmaiconej diecie dzieci mają możliwość poznania nowych, ciekawych smaków.
Talerz z posiłkiem dziecka powinien być kolorowy. To pobudza apetyt, i szczególnie niejadki zachęca do jedzenia. Gwarantuje dostarczenie organizmowi składników odżywczych, zwłaszcza białka, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego. Jeżeli posiłki będą atrakcyjne, smaczne i dostosowane kalorycznie i odżywczo, to dziecko nie będzie szukało przekąsek uzupełniających jego menu. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, dzieci powinny spożywać co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców dziennie. Chociaż dzieci zazwyczaj lubią soki, nie należy podawać ich nadmiernie. Jeden raz dziennie w ilości nieprzekraczającej 200 ml (bez dodatku cukru), a dzieciom do 3. roku życia wyłącznie soki przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci. Najlepiej wybrać wodę mineralną niskozmineralizowaną lub źródlaną. Trzeba ograniczyć napoje słodkie, nie podawać mocnej herbaty ani herbat aromatyzowanych. Latem można jogurt naturalny lub kefir zmiksować z dodatkiem świeżych truskawek, malin, jagód, gruszek, czy jabłek. Taką bombę witaminową przygotować codziennie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu