Ciasto:
• 50 dag mąki
• 5 dag drożdży
• 6 żółtek
• 15 dag cukru
• ¾ szklanki mleka
• ½ łyżeczki soli
• 15 dag masła
• 1 łyżka oliwy
• 5 dag rodzynek
• 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
• 5 dag płatków migdałowych
• tłuszcz do formy
Mąkę przesiać i ogrzać. 2 łyżki mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, dodać sól i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić pozostałym mlekiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min. Gdy drożdże podrosną, wlać je do mąki, wymieszać i dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, stopione masło oraz oliwę. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec dodać sparzone wcześniej, oprószone mąką rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w cieple. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nakładać do foremek wysmarowanych tłuszczem (napełniać do połowy wysokości). Ponownie postawić do wyrośnięcia. Gdy foremki wypełnią się ciastem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-60 min. Po wystygnięciu posypać obficie cukrem pudrem lub polukrować.
Wykonanie i zdjęcia: Grażyna Kołek
Pomóż w rozwoju naszego portalu