Ciasto:
• 50 dag mąki pszennej
• 1 kostka margaryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 200-250 ml gęstej śmietany
• cukier z wanilią
• szczypta soli
• cukier
Krem:
• 3 szklanki mleka
• 30 dag masła
• 4 łyżki cukru z wanilią
• 4 czubate łyżki mąki pszennej
• 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, margarynę posiekać nożem, dodać śmietanę, sól i cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Zawinąć w folię i schłodzić. W tym czasie foremki do rurek i blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować dość cienko. Wycinać z niego ługie paski o szerokości 1,5 cm. Nawijać na foremki od cieńszej strony, rolując na ukos do szerszej części. Każdą rurkę obtoczyć w cukrze i ułożyć na blaszce. Piec na złoty kolor przez 20 min w temp. 175°C.
Szklankę mleka wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem z wanilią. Wlać mleko z mąką i mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać wystudzoną masę budyniową i dalej ucierać. Gotowym kremem nadziewać rurki.
Wykonanie: Graziako