Składniki:
• 1 porcja włoszczyzny
• 1 łyżka masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• woda
• 2 jajka
• 3 czubate łyżki mąki pszennej
• pęczek koperku
• ½ szklanki śmietany
• sól, przyprawa typu vegeta
Wykonanie:
Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, zalać sześcioma szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy i gotować na małym ogniu 15 min od chwili zagotowania. Bulion odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę. Doprawić do smaku. Podgrzać – nie zagotowywać.
Wykonanie: Graziako