Składniki:
• 1 kg białego sera
• 20 dag masła
• 8 jaj
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 1 budyń śmietankowy
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka starta z 1 cytryny
• 10 dag rodzynek
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodawać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, skórkę startą z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać wcześniej ubitą sztywną pianę z białek. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160oC przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.Lukier cytrynowy
Składniki:
• 2 szklanki cukru pudru
• sok z 1-2 cytryn
Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny miksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.
Któż nie zna prostych i sprawdzonych przepisów s. Anastazji! Cenimy jej profesjonalizm i kunszt kulinarny.
Tym razem połączyła siły z s. Salomeą, która przejmuje po niej kulinarny fach. Dzięki talentowi i doświadczeniu pracy we Włoszech wnosi do kuchni nowe nurty. Razem wydały książkę „Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą”.
Bożonarodzeniowa kuchnia sióstr łączy w sobie potrzebę odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych przepisów. Pożytek z niej będą miały zwłaszcza młode i mniej doświadczone gospodynie, gdyż zawiera wiele przepisów na obowiązkowe dania wigilijne i świąteczne, które przy dokładnej instrukcji sióstr nie mogą się nie udać.
Gorąco polecamy! J.M.
„Boże Narodzenie z s. Anastazja i s. Salomeą”, Wydawnictwo WAM
Pomóż w rozwoju naszego portalu