Kapusta zapiekana z żółtym serem to ciekawa alternatywa dla zasmażanej kapusty. Sprawdzi się jako dodatek do mięs. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni siostry Arkadii” wydanej przez siostry nazaretanki.
SKŁADNIKI:
• główka kapusty włoskiej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 żółtka
• 20 dag żółtego sera
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka tymianku
• przyprawy: sól, pieprz
WYKONANIE:
Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąć z wody, odsączyć i włożyć do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać z masłem żółtka i śmietanę. Dodać 2/3 startego wcześniej żółtego sera oraz przyprawy. Tak przygotowaną masą polać kapustę i zapiekać przez pół godziny w temp. 180oC. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać kapustę wytworzonym sosem. Po wyjęciu z piekarnika posypać resztą sera.