Pierś z kurczaka w kokosie to danie proste, bardzo lubiane przez dzieci i młodzież. Wiórki nadają potrawie specyficzny smak. Mięso wychodzi w różnych ciekawych kształtach.
SKŁADNIKI:
• 2 filety z kurczaka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 jajka
• 5 łyżek mąki
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• woda
• przyprawy: sól, pieprz, vegeta
WYKONANIE:
Filety pokroić w paski o wymiarach 1,5 cm x 10 cm. Mięsa nie doprawiać. Z pozostałych składników zrobić gęste ciasto. Paski kurczaka maczać w cieście, tak aby były oblepione ze wszystkich stron i aby ciasto nie spływało. Tak przygotowane mięso smażyć na głębokim tłuszczu (jak pączki). Po usmażeniu na złoty kolor wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać od razu z ryżem i surówkami.