Sezon na szparagi w pełni, dlatego proponujemy je wykorzystać w kuchni. Mają oryginalny, delikatny smak. Są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka.
Składniki: • 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
• ok. 1 kg białych szparagów
• 3 łyżki masła
• 2 żółtka
• 150 ml słodkiej śmietanki
• sok z cytryny
• przyprawy: sól, cukier, biały pieprz
Wykonanie:
Odciąć łykowate końce szparagów. Obrać je, zaczynając od strony główki. W rondlu rozpuścić masło i wrzucić pokrojone w 2-3-centymetrowe kawałki szparagi. Wlać kilka łyżek bulionu i dusić 20 min na małym ogniu. Szparagi przetrzeć przez sito (z powodu włókien nie nadają się do miksowania). Połączyć z bulionem i gotować 5 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę dokładnie wymieszaną z żółtkami. Doprawić do smaku solą, cukrem, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zupę podawać samą, z groszkiem ptysiowym lub z uprażonymi płatkami migdałów.
Czy po ponad 20 latach doczekamy się kontynuacji znakomitego filmu „Pasja”? Mel Gibson właśnie uchylił rąbka tajemnicy.
Podczas wywiadu, w trwającym ponad dwie godziny podcaście Joe Rogan Experience, Gibson powiedział, że zamierza nakręcić długo oczekiwaną kontynuację swojego filmu "Pasja" z 2004 roku, a Caviezel ponownie wcieli się w rolę Jezusa. Według Gibsona zdjęcia do filmu, który ma nosić tytuł "Zmartwychwstanie Chrystusa", mają rozpocząć się w 2026 roku – podał portal LifeSiteNews.com.
Ze względu na słabą koniunkturę, a także konkurencję e-handlu, w 2024 roku zlikwidowano 2 tys. tradycyjnych placówek, a kolejne 9 tys. zawiesiło działalność - podaje w poniedziałek "Rzeczpospolita".
Jak podaje dziennik, "po ubiegłorocznych zmianach w Polsce działa wciąż 367,1 tys. stacjonarnych sklepów – wynika z szacunków firmy Dun & Bradstreet, które +Rzeczpospolita+ poznała jako pierwsza".
Odrywając się na chwilę od narastającej gorączki politycznej, warto zobaczyć Znaki, jakie towarzyszą naszym czasom - pisze prof. Grzegorz Górski na swoim Facebookowym profilu.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.