Składniki:
• 1 kaczka (ok. 2 kg lub więcej)
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 100 g suszonej żurawiny
• olej
• majeranek
• sól
• 0,5 l wytrawnego czerwonego wina lub soku jabłkowego
Wykonanie:
Kaczkę nasolić i natrzeć majerankiem – w środku i na zewnątrz (najlepiej pozostawić na noc, żeby dobrze przeszła przyprawami).
Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Kaczkę nadziać jabłkami wymieszanymi z żurawiną i zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Część jabłek pozostawić. Olej rozgrzać w naczyniu do pieczenia (wybrać takie z pokrywą). Kaczkę obsmażyć, by zamknąć pory mięsa – będzie bardziej soczysta po upieczeniu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 170°C. Piec ok. 40 min. Następnie podlać kaczkę winem lub sokiem jabłkowym (wlać najwyżej 2/3 płynu) i piec kolejnych 40 min. Dodać resztę jabłek, sprawdzić, czy płyn nie wymaga uzupełnienia, i piec ok. 30 min – sprawdzić, czy kaczka jest miękka. Jeśli chcemy mieć bardziej rumianą skórkę, na ostatnie 10-15 min pieczenia naczynie należy odkryć.
Pomóż w rozwoju naszego portalu