Składniki:
50 dag żeberek wieprzowych
2,5 l wody
10 dag świeżych szczytów młodej pokrzywy
20 dag liści szczawiu
średnia cebula
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, liść laurowy
4 łyżki śmietany
świeży koperek do posypania zupy
2 jaja
Wykonanie:
Żeberka opłukać, pokroić wzdłuż kości i przełożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Kiedy mięso zacznie odchodzić od kości, doprawić wywar solą i pieprzem. Szczyty młodej pokrzywy wypłukać, dokładnie oczyścić, włożyć do małego garnka, zalać niedużą ilością wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Przełożyć na sitko. Liście szczawiu wypłukać, oczyścić, odciąć ogonki i drobno pokroić, razem z pokrzywą. Cebulę oczyścić z łusek, posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki wyszorować, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Żeberka wyjąć z wywaru, a włożyć do niego ziemniaki, cebulę, szczyty pokrzywy, liście szczawiu i liść laurowy, ugotować.
Na talerze wyłożyć pokrojone w kostkę mięso i połówki jajek ugotowanych na twardo. Nalewać porcje zupy, dodać śmietanę i całość posypać koperkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu