Śniadanie:
Woda, płatki owsiane, migdały, dwie pestki moreli gorzkiej, mleczko kokosowe, szczypta cynamonu cejlońskiego, miód (lub daktyle i kakao – wersja ciemna). Wszystko zmiksować i podgrzać.
Zupa:
Kalafior, marchew, korzeń pietruszki, nać pietruszki, domowa vegeta, majeranek, sól kłodawska, oliwa, woda.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Po ugotowaniu lekko lub całkowicie zmiksować. Podawać z ugotowaną kaszą (np. gryczaną niepaloną czy jęczmienną). Można polać mleczkiem kokosowym płynnym (odrobinę).
Danie główne:
Ziemniaki (ugotowane z koprem) polane oliwą (niektóre dzieci lubią purée z dodatkiem oleju kokosowego), drobno posiekana nać pietruszki, ugotowany groszek (może być mrożony), ugotowana marchewka pokrojona w cienkie paseczki, warzywny czy inny placuszek.
Kompot z wiśni z goździkami.
Podwieczorek:
Mus siłacza: woda, świeży szpinak, banan, pół cytryny, nać pietruszki, łyżeczka miodu, ćwierć łyżeczki witaminy C.
Kromka z pastą z ciecierzycy (ugotować ciecierzycę, zmiksować ze świeżym czosnkiem, dodać sól kłodawską, oliwę i odrobinę olejów zimnotłoczonych, np. z czarnuszki czy konopi siewnej), pomidor, oliwki, listek świeżej bazylii.