Reklama

Porady

Jak poprawić zapach kawy?

Zapach kawy zależy od jej jakości. Dlatego przede wszystkim powinno się kupować dobrej jakości kawę, a nie drogie urządzenia do jej przygotowania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Najbardziej aromatyczna jest kawa świeża. Zachowuje ona swoją świeżość przez mniej więcej 3 miesiące od upalenia surowych ziaren. Mimo to data przydatności do spożycia wydrukowana na opakowaniu kawy z supermarketu wynosi najczęściej 2 lata.

Długo przechowywana kawa po zaparzeniu nie dodaje energii, lecz utrzymuje uczucie zmęczenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zaparzona kawa nie powinna długo stać ani być podgrzewana, ponieważ szybko traci aromat i staje się kwaśna.

Kawę powinno się serwować szybko – powinna mieć temperaturę 65-70°C.

1. Mielona kawa bardzo szybko wietrzeje. Nie powinno się jej mleć na zapas, nawet na następny dzień. Najlepiej zemleć odważoną porcję kawy tuż przed zaparzeniem.

2. Aby wzmocnić zapach długo przechowywanej kawy ziarnistej, można prażyć jej porcję na rozgrzanej patelni teflonowej przez 5 min (stale mieszając). Prażenie należy zacząć od podgrzewania kawy na małym ogniu i stopniowo go zwiększać. Później ziarna kawy należy ostudzić i zemleć.

3. Zielona kawa ziarnista łatwo przechodzi zapachem leżącej obok czarnej kawy. Aby się go pozbyć, należy zielone ziarna uprażyć na suchej patelni teflonowej: porcję ziaren wsypać na patelnię, ustawić na małym płomieniu i prażyć, mieszając, przez 2 min. Ostudzić i zemleć. Trzeba pamiętać o tym, że zielona kawa łatwo przechodzi obcymi zapachami nie tylko podczas przechowywania, lecz również podczas parzenia.

4. Jeśli mielona kawa straciła zapach, można dodać do niej podczas parzenia kawałek czekolady lub laski wanilii.

5. Przed nalaniem kawy filiżankę powinno się przepłukać wrzątkiem, aby utrzymać aromat zaparzonej kawy.

2022-04-29 10:59

Ocena: +6 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Źle przechowywana kawa psuje się pod wpływem działania tlenu, zawarte w niej tłuszcze jełczeją. Ponieważ łatwo przyjmuje wilgoć, może też pleśnieć.

Kawa powinna być przechowywana w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze 10-18°C. Z dala od źródła ciepła i światła słonecznego – ciepło powoduje utratę jej aromatu. Ponieważ kawa łatwo przyjmuje obce zapachy, nie może stać w pobliżu pachnących przypraw, czosnku, kosmetyków. Mielona kawa traci aromat szybciej niż ziarnista – już po 2 tygodniach jest bez smaku. Powinno się ją przechowywać w oryginalnym i szczelnym opakowaniu. Kawa ziarnista zaczyna tracić aromat po 6 tygodniach prawidłowego przechowywania, dlatego po otwarciu opakowania powinna być szybko wykorzystana. Kawę można także przesypać do szczelnych pojemników porcelanowych lub ceramicznych; w metalowych (szczególnie z blachy i ze słabej stali) traci swój atrakcyjny zapach.
CZYTAJ DALEJ

Nominacja Polaka w watykańskim trybunale

2025-01-14 14:08

[ TEMATY ]

Watykan

Rzym

Trybunał Roty Rzymskiej

Adobe Stock

Ojciec Święty mianował prałatem audytorem Trybunału Roty Rzymskiej ks. Tomasza Kubiczka - kapłana archidiecezji częstochowskiej, dotychczasowego promotora sprawiedliwości w tymże trybunale. Papieska decyzja została ogłoszona we wtorek, 14 stycznia.

Ks. Tomasz Kubiczek - kapłan archidiecezji częstochowskiej, pochodzi z parafii NMP z Góry Karmel w Dąbrowie Górniczej-Strzemieszycach Małych. Święcenia kapłańskie przyjął 7 czerwca 2003 r. Uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie. Od 2019 r. pełnił funkcję promotora sprawiedliwości w Trybunale Roty Rzymskiej.
CZYTAJ DALEJ

Kraków: zaprzysiężenie Trybunału Sprawiedliwości w procesie beatyfikacyjnym o. Józefa Andrasza

2025-01-14 19:27

[ TEMATY ]

sługa Boży

proces beatyfikacyjny

miłosierdzie Boże

o. Józef Andrasz

Mateusz Wyrwich

O. Józef Andrasz

O. Józef Andrasz

W sobotę, 1 lutego o godz. 11:00, odbędzie się uroczyste rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego Sługi Bożego o. Józefa Andrasza SJ na szczeblu diecezjalnym wraz z zaprzysiężeniem Trybunału Sprawiedliwości. Uroczystość będzie miała miejsce w Kurii Metropolitalnej w Krakowie w Kaplicy Biskupów w obecności metropolity krakowskiego abp. Marka Jędraszewskiego. O. Andrasz był kierownikiem duchowym św. Siostry Faustyny. Przyczynił sie też do rozwoju kultu Miłosierdzia Bożego.

Św. Faustyna Kowalska miała dwóch kierowników duchowych. Nazwisko jednego z nich - ks. Michała Sopoćki zna chyba każdy, kto zetknął się z kultem Pana Jezusa Miłosiernego. Ks. Sopoćko aż do swojej śmierci w 1975 r. gorliwie i niestrudzenie kontynuował dzieło swojej penitentki, a 2008 r. został beatyfikowany. Postać drugiego z nich - jezuity o. Józefa Andrasza (1891-1963), który był spowiednikiem św. Faustyny na początku jej misji i pod koniec jej życia, była do niedawna prawie zapomniana. Tymczasem o. Andrasz również odegrał ważną rolę w misji głoszenia światu orędzia o Bożym Miłosierdziu. W rodzinnych okolicach jezuity na Sądecczyźnie rozwija się jego kult.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję