SKŁADNIKI:
2-3 kg ogórków
1 kopiasta łyżka soli
ZALEWA:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
przyprawy: 5 ziarenek czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 duże rozdrobnione liście laurowe, 1 płaska łyżeczka nasion kopru, 5 goździków, 1 łyżeczka soli
WYKONANIE:
Obrane ze skóry duże lub średniej wielkości ogórki po umyciu w letniej wodzie kroimy wzdłuż, odrzucamy pestki oraz otaczający je miąższ i kroimy w niezbyt grube (2-2,5 cm) paski. Układamy w kamionkowym naczyniu, solimy (kopiasta łyżka soli na ok. 2 l przygotowanych pikli), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do następnego dnia.
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 3 min. mieszamy (cukier powinien się rozpuścić), odstawiamy do przestygnięcia. Zimną zalewą zalewamy ułożone już w słojach pikle – powinna być 1 cm ponad ich warstwą. Słoje szczelnie zamykamy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu