SKŁADNIKI:
5 kg węgierek
50 dag cukru
WYKONANIE:
Śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki, lekko podlać wodą, rozgotować. Podczas gotowania mieszać, aby się nie przypaliły (powidła najszybciej gotują się w niskim szerokim garnku). Garnek z rozgotowanymi śliwkami wstawić do nagrzanego piekarnika i utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Od czasu do czasu otwierać drzwiczki piekarnika, umożliwiając w ten sposób wydostawanie się pary, i wówczas mieszać drewnianą łyżką. Gotowanie powideł w piekarniku jest sposobem bardzo praktycznym, gdyż nie przywierają wtedy do dna. Zagęszczone do połowy objętości powidła wymieszać z cukrem i zagotować. Włożyć do kamiennych garnków, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Gdy ostygną, przykryć celofanem i umocować go gumkami aptecznymi lub sznurkiem. Można też włożyć powidła do słoików i zapiec.
Pomóż w rozwoju naszego portalu