Powróćmy do sposobów naszych babć, które wiedziały, że służy temu np. jedzenie kiszonej kapusty, chrzanu, jabłek, cebuli, czosnku, miodu czy codzienne picie ziół. My natomiast nie chcemy „się w to bawić”. Pragniemy widzieć rezultat od razu.
Aby wzmocnić działanie układu odpornościowego, przyjmujmy witaminę D3, cynk, selen, magnez czy kwasy omega-3.
Pijmy także ziołowe herbaty. Ostatnio zaczyna być coraz bardziej popularna herbata z igieł sosnowych, polecana przy infekcji dróg oddechowych. Aby ją przyrządzić, wystarczy nazbierać igieł sosny, wysuszyć je i od czasu do czasu pić z nich odwar. Igły sosny są bogate w witaminę C.
Kiedy zaczynamy odczuwać przeziębienie, radzę pić herbatę z ziela macierzanki. W tym celu należy zalać ziele zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Herbatkę najlepiej pić wieczorem przed pójściem spać. Następnego dnia powinniśmy czuć się zdrowi. Herbatka z macierzanki jest pomocna przy schorzeniach płucnych.
Od czasu do czasu pijmy także herbatkę z kwiatu czarnego bzu, która pomaga w przypadku przeziębienia i gorączki. Również kwiat lipy jest bardzo pomocny w złagodzeniu objawów przeziębienia. Polecam także przyjmowanie syropu czy tabletek z echinacei. Pamiętajmy, aby czas trwania kuracji nie przekroczył 10 dni.
Co jest podstawą naszej odporności? Jak wzmocnić układ immunologiczny? Trwająca pandemia COVID-19 przypomina, że jednym z najważniejszych systemów w organizmie jest właśnie układ immunologiczny. Pytanie o to, w jaki sposób wzmocnić naszą odporność, jest teraz szczególnie aktualne.
Filarami odporności są m.in.: racjonalna dieta, higiena, zdrowy sen i aktywność fizyczna. W dobie pandemii prawidłowe odżywianie to istotny element dający organizmowi broń do walki o zdrowie. Tę prawdę przypomina Zofia Ciecierska w książce Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19?. Zwraca uwagę, że w celu wzmocnienia odporności lepiej zrezygnować w tym czasie z niskokalorycznych diet, ponieważ za mała podaż energii może spowodować osłabienie organizmu. Nie należy spożywać zbyt wiele mięsa i wyrobów mięsnych, wystarczy ok. 0,5 kg tygodniowo. Dobrym źródłem białka są ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, np. fasoli, soczewicy. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu bombę witaminową, czyli ok. 500 g warzyw i 300 g owoców. Kolejne, obowiązkowe w diecie „na odporność” składniki to fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślanka oraz kiszonki. Warto zwrócić uwagę na produkty o wysokim poziomie magnezu, np.: pestki dyni, otręby pszenne, kakao, płatki owsiane. Szczególnie polecane są stosowane od dawna naturalne produkty mobilizujące układ odpornościowy: cebula, czosnek, miód i inne pszczele wyroby oraz imbir.
W noc Bożego Narodzenia łaciński patriarcha Jerozolimy kard. Pierbattista Pizzaballa odprawił pasterkę w kościele św. Katarzyny w Betlejem, znajdującym się obok Groty Narodzenia Jezusa Chrystusa. W homilii wezwał, by nie bać się „Cezarów Augustów tego świata”.
Wyznał, że w tym roku z trudem przychodzi mu głosić radość z narodzin Chrystusa. „Pieśń Aniołów, którzy wyśpiewują chwałę, radość i pokój, wydaje mi się nie na miejscu po męczącym roku, na który składały się łzy, krew, cierpienie, często zawiedzione nadzieje i pokrzyżowane plany na rzecz pokoju i sprawiedliwości. Lament zdaje się przytłaczać śpiew, a bezsilny gniew zdaje się paraliżować każdą ścieżkę nadziei” - stwierdził hierarcha.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.