Reklama

Z zakonnej kuchni

Risotto cytrynowe z pieczonym łososiem i brokułami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
250 g brokułu
4 łyżki ryżu jaśminowego
1-3 ząbku czosnku
2 g papryczki chili czerwonej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
6 łyżeczek soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
200 ml wywaru warzywnego
szczypta soli i czarnego pieprzu
100 g (1 porcja) łososia atlantyckiego
2 plastry cytryny
2 łyżki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Ryż dokładnie wypłukać, odsączyć z wody. Na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu, rozgrzać tłuszcz, dodać drobno posiekany czosnek i ostrą papryczkę, zeszklić. Dodać ryż, smażyć na średnim ogniu, wymieszać. Kiedy ryż będzie już suchy, dodać sok z połowy cytryny i jej startą skórkę, ponownie wymieszać. Porcjami wlewać do ryżu wywar warzywny i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia się płynu; postępować tak do ostatniej porcji płynu, aż wywar całkowicie wsiąknie, a ryż będzie miękki. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie lub trzy porcje, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny, a obok – gałązkę świeżego rozmarynu. Rybę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec ok. 20 min. Podawać na ciepło na risotto cytrynowym z ugotowanymi brokułami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-05-23 14:24

Ocena: +7 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z indykiem, ze szpinakiem i z serem feta

SKŁADNIKI: 100 g fileta z indyka 200 g pomidorów krojonych (pół puszki) 100 g cukinii 30 g szpinaku 30 g sera feta pół łyżeczki kurkumy mielonej pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżki oliwy z oliwek 50 g kaszy jaglanej (4 łyżki).
CZYTAJ DALEJ

To już dziś... rozpoczynamy kolejne święta Bożego Narodzenia w naszym życiu

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Łk 1, 67-79.

Wtorek, 24 grudnia. Wigilia świąt Bożego Narodzenia, Adwent
CZYTAJ DALEJ

Wiliorze, Herody i szczodraki - te tradycje bożonarodzeniowe wciąż są żywe w Łódzkiem

2024-12-25 08:53

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

tradycje

woj. Łódzkie

Muzeum Etnograficzne

Kolędowanie od początku Adwentu aż po Trzech Króli, karmienie zwierząt opłatkiem w wigilijną noc, czy rzucanie owsem na świętego Szczepana Męczennika to do niedawna powszechne tradycje bożonarodzeniowe w Łódzkiem. Które z nich są wciąż żywe opowiedziała PAP Olga Łoś, etnolog z MAIE w Łodzi

"Wiele tradycji bożonarodzeniowych jest wspólnych dla różnych regionów, choć noszą różne nazwy. Głównie chodzi o kolędowanie. Grupy kolędników odwiedzające domy spotyka się najczęściej od Wigilii aż do Trzech Króli, ale to nie jest regułą" - powiedziała PAP Olga Łoś, etnograf z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję