Żurawina wielkoowocowa należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie dziko. Choć najczęściej spotykana jest żurawina suszona, to warto również spożywać ją w formie świeżej.
Te małe czerwone kulki są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Są polecane osobom będącym na dietach redukcyjnych, gdyż 100 g owoców ma zaledwie 45 kcal. Poza tym żurawina zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Jest również źródłem witamin: A, C, E oraz B12. Znajdziemy w niej związki mineralne takie jak: potas, sód, selen, a także luteinę oraz beta-karoten. Największą rolę odgrywają jednak polifenole: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilbeny. Zostało udowodnione, że zawarte w żurawinie polifenole korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, zachowując integralność bariery nabłonkowej jelita oraz łagodząc dysbiozę związaną z otyłością i ze stanami zapalnymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zawarte w owocach żurawiny flawonoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zapobiegają utlenianiu cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, a tym samym ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.
Żurawinie przypisuje się działanie antybakteryjne oraz ochronne przed Helicobacter pylori, której wystąpienie może się przyczynić do zachorowania na raka żołądka.
Żurawina najczęściej kojarzona jest z układem moczowym. Jej owoce wykazują pozytywny wpływ na bakterie Escherichia coli, które wywołują zakażenie dróg moczowych. Jedne z przeprowadzonych badań wykazały, że żurawina pobudza pracę nerek oraz zwiększa częstotliwość oddawania moczu. Z kolei inne badania kliniczne dowiodły, że spożywanie soku z żurawiny zmniejszyło o blisko 20% nawroty infekcji dróg moczowych u kobiet. Ponadto spożywanie 500 ml soku na dobę powoduje wzrost o 30% poziomu witaminy C w surowicy krwi. W związku z tym żurawina powinna być stosowana w zapaleniu pęcherza oraz w łagodnych zakażeniach układu moczowego.
Mimo że spożywanie żurawiny daje wiele korzyści, należy również wspomnieć o przeciwwskazaniach do jej stosowania. Żurawinę oraz produkty z jej zawartością powinni ograniczyć ci, którzy muszą unikać szczawianów – osoby z kamieniami nerkowymi oraz z osteoporozą. Wynika to z faktu, że owoce żurawiny mogą wchodzić w interakcję z lekami. Chęć włączenia żurawiny do diety osoby te powinny skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.