Makaron z łososiem i koperkiem
Składniki
30 dag makaronu
35 dag świeżego fileta z łososia
250 g serka mascarpone
1 spory pęczek koperku
sól, pieprz
olej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj
al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć łososia pokrojonego
na kawałki 3 x 3 cm. Przesmaż, aż się zrumienią.
Dodaj mascarpone i mieszaj, aż się rozpuści i osiągnie
płynną konsystencję. Dołóż posikany koperek
i duś razem przez chwilę. Doprawić do smaku.
3. Do sosu na patelni włóż odcedzony makaron.
Wymieszaj.
Spaghetti carbonara
Składniki
40 dag makaronu spaghetti
10 dag boczku wędzonego lub szynki
cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
200 ml śmietanki 30%
olej, sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Reklama
Wykonanie
1. Makaron wrzuć do posolonego wrzątku i ugotuj
al dente. Odcedź.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, boczek pokrój
w małą kostkę. Usmaż na suchej patelni. Gdy wytopi
się tłuszcz, dołóż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty
przez praskę. Duś razem kilka minut.
3. Jajka wbij do śmietanki, przypraw solą, pieprzem,
roztrzep. Wlej do składników na patelni, dodaj ser
i mieszaj, podgrzewając, aż sos lekko zgęstnieje (nie
może się ściąć jak jajecznica). Dodaj makaron, wymieszaj
na patelni. Przełóż na talerze. Posyp serem i natką.
Ryż z kurczakiem
Składniki
400 g ryżu jaśminowego
4 średnie filety z kurczaka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
3 gałązki kolendry
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
Sos
gałązka mięty
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z limonki
kminek, sól, pieprz
do dekoracji: listki świeżej bazylii
Wykonanie
1. Ryż przelej kilkakrotnie na gęstym sicie i ugotuj
wg przepisu na opakowaniu.
2. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż filety z kurczaka
i smaż ok. 15 min, często obracając. Pod koniec smażenia
mięso oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.
4. Kolendrę opłucz i posiekaj.
5. Na tłuszcz ze smażenia filetu wrzuć ryż, płatki orzechów
i przesmaż.
6. Zdejmij ryż z patelni, wymieszaj z kolendrą.
7. Usmażone filety pokrój na grube plastry. Podawaj
z przygotowanym ryżem. Polej sosem.
Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos:
1. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
2. Jogurt wymieszaj z miętą. Dopraw kminkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Leczo z kiełbasą
Składniki
laska kiełbasy podwawelskiej
4 duże mięsiste pomidory
po 2 strąki czerwonej, żółtej i zielonej papryki
olej
ziele angielskie, listek laurowy
1 ostra papryczka
1/2 łyżeczki kminku
przyprawa typu vegeta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, chili
Wykonanie
1. Kiełbasę pokrój w półplasterki, cebule – w grubą
kostkę, a papryki – w paseczki. Posiekaj ostrą papryczkę
i czosnek. Pomidory sparz, obierz ze skóry, drobno
pokrój.
2. W rondlu przesmaż kiełbasę, dodając 2 łyżki oleju.
Dodaj cebulę, papryczkę i czosnek, chwilę smaż razem.
Dodaj przyprawę typu vegeta.
3. Dołóż paprykę i pomidory. Dodaj listek laurowy, ziele
angielskie, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Przykryj
wszystko i duś razem we własnym sosie ok. 30 min.
4. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj
z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.