Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Śliwki

Badania wskazują na wiele korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji śliwek, zarówno świeżych, jak i suszonych.

Niedziela Ogólnopolska 36/2024, str. 62-64

[ TEMATY ]

śliwki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Śliwa jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych w naszym kraju. Należy do rodzaju Prunus sp. L. W rodzaju tym występuje blisko 200 gatunków. Odmiany uprawne dzieli się na trzy grupy: amerykańskie, wschodnie oraz europejskie. W Polsce uprawę śliwy ogranicza się do rejonów: podkarpackiego, podsudeckiego, zachodniego, nadwiślańskiego oraz nadbałtyckiego. Okres jej kwitnienia przypada na kwiecień – maj. Świeżym owocem w zależności od odmiany można cieszyć się od lipca do listopada.

Wartość energetyczna śliwek różni się w zależności od odmiany. Przeciętnie waha się między 30 a 60 kcal w 100 g owocu. Wśród składników mineralnych przeważa potas – jedna śliwka dostarcza ok. 86,3 mg. Ponadto śliwki zawierają: magnez, wapń, fosfor oraz żelazo. Wśród witamin przeważa beta-karoten, lecz owoc dostarcza również witamin: A, C, B6 oraz K.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość cukrów w śliwkach waha się między 6 a 29%. To zależy od ich odmiany, warunków uprawy oraz czasu zbioru. Pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, a także błonnika pokarmowego po spożyciu śliwek nie obserwuje się gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Można je więc zaliczyć do owoców o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Śliwki to bogactwo związków prozdrowotnych, należących głównie do grupy polifenoli. Warto pamiętać, że najwięcej substancji aktywnych jest w skórce śliwki – w miąższu jest ich pięć razy mniej. W owocach wykryto ponad 40 związków fenolowych. Kwasy fenolowe nadają owocom potencjał antyoksydacyjny. Przeprowadzone badania wykazują, że zawarty w śliwkach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie poziomu frakcji cholesterolu LDL i glukozy we krwi oraz wykazuje działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe.

Śliwki wykazują również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wynika to z wysokiej zawartości w nich fenoli. Właściwości antyoksydacyjne wykazują ponadto rozpuszczalne w tłuszczach karotenoidy.

Owoce te wykazują właściwości przeciwalergiczne. Regularne spożywanie śliwek wpływa na poprawę funkcji poznawczych i parametrów zdrowia kości oraz na obniżenie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Do innych właściwości prozdrowotnych śliwek należą: działanie antyproliferacyjne, poprawa metabolizmu glukozy i regulacja częstości wypróżnień. Znaną właściwością śliwek jest przeciwdziałanie zaparciom. Działanie przeczyszczające przypisuje się zwłaszcza śliwkom suszonym. Efekt ten zawdzięcza się działaniu sorbitolu, błonnika pokarmowego i polifenoli. Wykazano, że spożycie soku z suszonych śliwek zmniejsza trudności z wypróżnianiem, zmiękcza konsystencję stolca oraz zwiększa jego masę. Dzięki zawartości błonnika suszone śliwki mogą służyć jako prebiotyk – sprzyjają rozwojowi zdrowych mikroorganizmów jelitowych.

Warto w sezonie korzystać ze świeżych owoców, a poza sezonem sięgać po ich alternatywę, np. w postaci kompotów, dżemów, a przede wszystkim owocu suszonego. Śliwki są idealną przekąską – zdrową i słodką.

2024-09-03 13:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu 500 g śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego
CZYTAJ DALEJ

Ważne urodzinowe zwyczaje

2024-12-25 09:18

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

W święta Bożego Narodzenia niektóre media na siłę szukają pomysłu na „ugryzienie tematu”. Nie bardzo wiedzą o czym pisać, nie czują tematu, więc kombinują.

Ten największy z portali komercyjnych wybrał uzyskiwanie na tradycje świąteczne, głównie fakt spędzania ich z rodziną z powodu „trudnych pytań”, jakie mogą czytelnicy usłyszeć i opłatka, przy którym trzeba się jakoś na siebie przez chwilę otworzyć. Czytając to miałem różne myśli, ale jedna z nich przebijała mi się najbardziej: współczucie. Jest mi jakoś szczerze żal tych, którzy z takim przerażeniem podchodzą do spotkań wigilijnych i łamania się opłatkiem. Oczywiście jak ilość rodzin w Polsce, tak i sytuacji może być wiele, a z rodziną nieraz wychodzi się dobrze tylko na zdjęciu, jeśli jednak duży portal internetowy poświęca temu „problemowi” całą górę swojej strony, to może rzeczywiście dla wielu dziś to poważne wyzwanie. To jednak kwestia dotykająca rzeczywistości dużo szerszej niż tylko wigilii Bożego Narodzenia i okresu Świąt, ale świata, w którym żyjemy, w którym we wszystkim musimy iść po łatwiźnie, a gdy z kimś bliskim się poróżnimy, to nie szukamy okazji do pojednania. Czy jednak nie po to właśnie są takie zwyczaje, jak łamanie się opłatkiem? Jest to nie tylko chrześcijańskie, ale też mądre, by przed wspólnym posiłkiem przypomnieć sobie po co się spotykamy (czytanie Pisma Świętego), pomodlić się i pojednać, zamykając sprawy trudne i życząc sobie wszystkiego, co dobre.
CZYTAJ DALEJ

Bełchatów: pasterka pod przewodnictwem kard. Grzegorza Rysia

2024-12-25 12:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Ks. Paweł Kłys

- Minęło 2000 lat minęło od narodzin Jezusa, a powszechne jest przekonanie i wiara, że pokój możesz narzucić siłą na swoich warunkach! A Jezus mówi: nie narzucisz pokoju siłą! - mówił kard. Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję