Dzika róża rośnie na terenie całego kraju. W Polsce występują dwa gatunki róży, której czerwone owoce nadają się do spożycia. Jest to róża polna (Rosa canina), rosnąca na skraju lasu, na łąkach, pagórkach, przy przydrożnych drogach, oraz róża pomarszczona (Rosa rugosa), uprawiana w ogrodach, parkach, a czasami rosnąca na polach. Owoce dzikiej róży dojrzewają we wrześniu. Łatwo można je dostrzec z daleka. Zbieramy je, gdy są dojrzałe i twarde. A ponieważ krzew róży ma kolce, powinniśmy zbierać je w skórzanych rękawicach.
Zebrane owoce myjemy. Możemy je suszyć w całości lub przed suszeniem pokroić wzdłuż i oczyścić z nasion. Zawierają bardzo duże ilości witaminy C, a także witaminy: A, B, B2, E, K i P. Nasz organizm potrzebuje zawartej w owocu róży naturalnej witaminy C. W odróżnieniu od witaminy C otrzymywanej syntetycznie naturalna witamina C z owoców dzikiej róży jest szybko wchłaniana przez organizm. Owoce róży zwiększają odporność na choroby zakaźne i zatrucia, są żółciopędne i moczopędne, wpływają korzystnie na przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
1 łyżkę owoców zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy przez 15 min pod przykryciem. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki przy awitaminozie, niedokrwistości, anemii, osłabieniu i bezsenności. Warto serwować ten napar osobom przemęczonym, przepracowanym, niespokojnym, po przebytych chorobach zakaźnych, operacjach.
1 łyżkę suszonych owoców zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 5 min. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki jako środek moczopędny i poprawiający trawienie. Odwar stosowany jest przy schorzeniach wątroby, głównie przy kamieniach żółciowych; także w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasilają się zachorowania na grypę i przeziębienie, winniśmy jak najczęściej pić odwar z owoców róży.
Świeże owoce dziej róży można zjadać na surowo, przeznaczać na dżemy, soki pitne, syropy, marmolady bądź je suszyć; ks. Kneipp polecał marmoladę z owoców róży w schorzeniach dróg moczowych. Z owoców dzikiej róży możemy też przygotowywać wina.