Powodują ją nierozpuszczalne złogi zlokalizowane w pęcherzyku żółciowym, najczęściej cholesterolowe. W większości przypadków nie daje wyraźnych objawów, aż do czasu ataku kolki. Wtedy może się skończyć pobytem w szpitalu i wycięciem woreczka żółciowego. Aby temu zapobiec, warto już dziś zadbać o zdrowy pęcherzyk żółciowy.
Reklama
Najlepiej zadbać o całe drogi żółciowe przez odpowiednią dietę, jeszcze zanim pojawią się jakiekolwiek problemy. Należy postawić głównie na zwiększenie ilości warzyw, unikanie ciężkostrawnych posiłków, zwłaszcza smażonych, nadmiernie przetworzonych i tłustych, takich jak: kiełbasy, konserwy, alkohol, wyroby cukiernicze. Należy stosować na co dzień dobrej jakości tłuszcze, np. oliwę czy olej z ostropestu. Warto doprawiać posiłki ziołami, zwłaszcza żółciopędnymi, wspomagającymi drogi żółciowe, takimi jak: kminek, majeranek, kurkuma, ostropest. Wskazane jest picie ziół pomagających oczyścić drogi żółciowe i ułatwić trawienie, takich jak: bluszczyk kurdybanek, rzepik, mięta, karczoch, ostropest. Taką kurację nawet gotową herbatką wątrobową najlepiej przeprowadzić po i przed zimą. Wiele wskazuje na to, że niekorzystne są diety beztłuszczowe i wysokowęglowodanowe. Należy unikać zaparć, choćby przez stosowanie błonnika i produktów bogatych w błonnik (np. otręby, orzechy, błonnik witalny). Korzystnie na trawienie wpływają aktywność fizyczna oraz nawodnienie organizmu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kamienie powstają często, kiedy mamy do czynienia z zastojami lub kiedy wątroba produkuje żółć o zmienionym składzie, nadmiernie produkuje cholesterol bądź zmniejszona jest aktywność enzymów w naszym organizmie. Do czynników zwiększających ryzyko tych zaburzeń należą: cukrzyca, podeszły wiek, otyłość, predyspozycje genetyczne, niektóre leki, np. preparaty estrogenowe, długotrwałe napięcie układu nerwowego, zwolniony pasaż jelitowy, stany zapalne, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego, i inne choroby. Znaczenie mają też głodówki, a także niewielka aktywność fizyczna.
Przy problemach z pęcherzykiem możemy czuć lekkie kłucie pod prawym żebrem, kiedy zjemy ciężkostrawny posiłek. Mogą także pojawić się trudności z trawieniem czy wzdęcia. Najczęściej o problemach z pęcherzykiem dowiadujemy się, kiedy wystąpi atak kolki objawiający się silnym bólem pod prawym dolnym żebrem, mniej więcej na jego środku. Ból może promieniować do barku czy uda i trwać nawet przez kilka godzin. Mogą mu towarzyszyć wymioty bądź nudności. Ta sytuacja ma miejsce zwykle po zjedzeniu tłustego posiłku i może się powtarzać nawet co kilka tygodni. W razie silnych, nieustępujących bóli należy udać się do lekarza, a nawet na SOR, zwłaszcza jeśli objawom towarzyszą gorączka i dreszcze.
Reklama
Najlepszą metodą diagnostyczną, zazwyczaj wystarczającą, jest USG jamy brzusznej. Warto wykonać przynajmniej próby wątrobowe. Istnieją choroby o podobnym do kolki żółciowej przebiegu, wywołane kamicą pęcherzyka żółciowego, dlatego najlepiej udać się do lekarza.
Jeśli kamienie nie są duże, medycyna akademicka zaleca leki przeciwbólowe, czasem rozkurczowe, takie jak Metafen, oraz ścisłą dietę. W ostrych stanach zalecane jest wycięcie woreczka żółciowego. Przedłużające się zatkanie przewodu pęcherzykowego może rozwijać poważne powikłania, dlatego część lekarzy decyduje się na wycięcie woreczka, nawet jeśli złogi nie są duże i nie ma stanu zapalnego. W przypadkach niepowikłanych przy mniejszych złogach lekarz może rozważyć długotrwałą terapię choćby kwasem ursodeoksycholowym. A najkorzystniej jest dołączyć jeszcze naturalne metody.
Naturalne metody mogą skutecznie wspomagać leczenie. Wszystko zależy od wielkości złogów i problemów towarzyszących. Do szczególnie polecanych sposobów radzenia sobie przy problemach z pęcherzykiem żółciowym należy stosowanie lecytyny oraz ziół takich jak: mięta, korzeń mniszka, kocanka piaskowa, karczoch. Najlepiej korzystać z mieszanki ziół o następującym składzie: po 50 g korzenia mniszka lekarskiego, kwiatu nagietka, stokrotki, krwawnika, ziela glistnika i dziurawca oraz 10 g kłącza tataraku. Pijemy 2-3 razy dziennie, zalewając 2 łyżki ziół połową szklanki wody i doprowadzając do wrzenia; gotujemy przez 2 minuty. Pomóc może nam sól gorzka Epsom oraz zastosowanie oczyszczania wątroby i pęcherzyka według Andreasa Moritza, czyli cytryną, oliwą, sokami z jabłka.
Artykuł nie jest poradą medyczną, w razie problemów ze zdrowiem należy udać się do specjalisty.