Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Mandarynki – nie tylko na zimę

To jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Nie dorównują im pomarańcze czy cytryny. Dlaczego jeszcze warto sięgać po mandarynki?

Niedziela Ogólnopolska 4/2025, str. 62

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mandarynka to owoc cytrusowy wywodzący się z Azji Południowej. Należy do rodziny rutowatych. W Polsce zyskała popularność w latach 80. i 90. XX wieku.

Jest owocem niskokalorycznym – w jednej mandarynce znajduje się ok. 37 kcal. Podstawowym składnikiem mandarynki są węglowodany. Te pomarańczowe owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych – witamin: A, E, B2, B3, B6, a także tiaminy i kwasu askorbinowego oraz wapnia, potasu, magnezu i żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Stanowią źródło flawonoidów, a w szczególności nobiletyny (pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych), polifenoli oraz karotenoidów. Mimo zawartości węglowodanów mandarynki charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym (IG = 42, ŁG = 3,9). Zawartość witaminy C może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, o 19% oraz choroby wieńcowej – o 16%, a kwas askorbinowy przez działanie relaksacyjne poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, rozluźniając mięśnie gładkie. Przeprowadzone badania potwierdzają, że u osób spożywających większe ilości cytrusów ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych jest mniejsze.

Reklama

Badania potwierdzają również, że osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe, są mniej narażone na demencję. Dzięki zawartości witaminy C mandarynki mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodząc przeziębienie w trakcie trwania infekcji.

Najsmaczniejszymi odmianami mandarynek są: klementynki, odmiana Satsuma, Afourer, Tangela oraz Tangor. Gdy wybieramy mandarynki, warto zwrócić uwagę m.in na kolor skórki – powinna być intensywna, jasnopomarańczowa. Owoc jest soczysty wtedy, gdy skórka nie przylega do miąższu, a lekko odstaje. Świeża mandarynka powinna być jędrna. Wyraźny i przyjemny zapach świadczy o dojrzałości owocu. Im bardziej okrągła mandarynka, tym słodsza. Najsmaczniejsze można kupić w okolicach świąt Bożego Narodzenia.

Ten zimowy owoc najczęściej spożywany jest jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się jednak również jako dodatek do ciast, sałatek, sorbetów, soków, a także jako składnik zimowych rozgrzewających herbat.

Mandarynki są bezpieczne dla zdrowia. Z ich spożywania powinny jednak zrezygnować osoby, które są na nie uczulone.

2025-01-21 14:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Awokado zamiast masła

Awokado to jeden z tych owoców, na które możemy sobie pozwalać każdego dnia, nie martwiąc się o przykre konsekwencje. Co więcej – może nam to przynieść wiele korzyści.

Spożywanie awokado korzystnie wpływa na organizm. Owoc zawiera jednonienasycony „dobry” tłuszcz, który zmniejsza ryzyko zawału serca, a także obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zawiera też przeciwutleniacze, które zapobiegają zapaleniom w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest lepszy przepływ krwi i odciążone serce. Awokado ma też jedną ważną zaletę: w naszych sklepach jest dostępne przez cały rok.
CZYTAJ DALEJ

MEN pracuje nad projektem zaostrzenia przepisów dotyczących frekwencji na lekcjach

2025-04-16 20:58

[ TEMATY ]

edukacja

Ministerstwo Edukacji Narodowej

pixabay.com

Zaostrzenie przepisów dotyczących frekwencji w szkołach, wprowadzenie obligatoryjność tworzenia rad szkoły, powołanie rzeczników praw uczniowskich oraz ustawowe określenie praw i obowiązków uczniów - nad takimi m.in. zmianami pracuje MEN przygotowując projekt nowelizacji ustawy Prawo oświatowe.

Informacja o pracach nad projektem nowelizacji ustawy Prawo oświatowe oraz niektórych innych ustaw ukazała się w wykazie prac legislacyjnych rządu. Za przygotowanie projektu nowelizacji odpowiada MEN. Przyjęcie projektu planowane jest na drugi kwartał tego roku.
CZYTAJ DALEJ

Abp Kupny: Wymagajcie więcej od siebie, a bądźcie miłosierni wobec grzeszników!

2025-04-17 13:49

Magdalena Lewandowski

Arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.

Arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.

– Niech w chwilach samotności czy zniechęcenia towarzyszy wam świadomość, że wasza kapłańska posługa jest bezcenna i nie do zastąpienia – mówił do kapłanów abp Kupny.

W katedrze wrocławskiej abp Józef Kupny przewodniczył Mszy Krzyżma, jedynej takiej Mszy w roku. Podczas Eucharystii księża z różnych stron archidiecezji wrocławskiej odnowili przyrzeczenia kapłańskie, a arcybiskup pobłogosławił oleje chorych i katechumenów oraz poświęcił krzyżmo.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję