Reklama

Watykan

Polskie ryby wyruszają do Rzymu i Watykanu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czwartek 17. grudnia br. w Ambasadzie RP w Rzymie odbędzie się spotkanie wigilijne dla Polonii włoskiej połączone z degustacją polskich ryb. Dzień później nasze ryby będą ozdobą stołów m.in. w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp” zawiezie tam nie tylko karpie ze stawów, ale też śledzie, dorsze i flądry z Bałtyku.

W dwóch poprzednich latach potrawy z karpi z Brzeszcz i Rytwian uświetniły obiad dla 100 Gwardzistów Szwajcarskich oraz Polonii zgromadzonej przy rzymskiej parafii św. Stanisława B.M. Wykwintne potrawy trafiły wówczas także na stoły obu Papieży - zarówno Benedykta XVI , jak i Franciszka.

Tym razem żywe karpie tynieckie wyhodowane w Gospodarstwie Rybackim „Przyborów” wypłyną łodzią już 12. grudnia z Tyńca pod Krakowem aż do Torunia, by w mieście Kopernika spotkać się z rybami bałtyckimi: śledziami, dorszami i flądrami, które zostaną dostarczone przez Organizację Rybaków Łodziowych z Kołobrzegu i Pomorską Organizację Producentów „Arka” z Gdyni. Jest to nawiązanie do średniowiecznej tradycji spławiania żywych karpi hodowanych w rejonach górnej Wisły na Zamek Królewski na Wawelu i dalej do polskich miast wzdłuż biegu tej rzeki. Natomiast podróż w górę Wisły odbywały wówczas zasolone w beczkach śledzie. Gdy ryby przypłyną z Tyńca i znad morza dotrą do Torunia, na nabrzeżu tego starego grodu rozegra się walka o drogocenne ryby pomiędzy polskimi rycerzami a załogą krzyżackiego zamku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Potrawy z polskich ryb będą przygotowane przez 5 osobową ekipę kucharzy z Torunia, Bydgoszczy, Łodzi, Krakowa i Warszawy pod dowództwem szefa kuchni Tomasza Łagowskiego. W menu znajdzie się m.in. wędzony karp rytwiański na podpłomykach z masłem z podgrzybków, galaretka z dorsza z warzywami, karp w sosie piwno-piernikowym, smażone śledzie z musem chrzanowo-gruszkowym, filety z flądry w sosie kaparowym, a także zupa rybna na białym winie. Na deser podane zostanie ciasto piernikowe i serowy kołocz śląski z Warszowic koło Skoczowa. Tradycyjnie obecne będzie również wino ze świętokrzyskiej winnicy Carolus.

Mamy nadzieję, że także w tym roku specjałów polskiej kuchni rybnej posmakują obaj Papieże - Franciszek i Benedykt XVI.

Akcja promocyjna polskich rybaków dojdzie do skutku dzięki środkom Funduszu Promocji Ryb.

2015-12-11 09:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łosoś cytrynowo-czosnkowy

Niedziela Ogólnopolska 29/2018, str. 58

[ TEMATY ]

ryby

Graziako

Soczysty i aromatyczny łosoś smażony na patelni. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających.
CZYTAJ DALEJ

Biskupi do kapłanów na Wielki Czwartek: Słuchanie siebie nawzajem to wejście na wspólną drogę Bożego prowadzenia

2025-04-11 13:28

[ TEMATY ]

biskupi

Wielki Czwartek

KEP

kapłani

Karol Porwich/Niedziela

Słuchanie, a jeszcze bardziej słyszenie siebie nawzajem, to wejście na wspólną drogę Bożego prowadzenia - piszą biskupi polscy w Liście do kapłanów na Wielki Czwartek 2025 roku.

„Kościół, który idzie, głosi, spotyka się z prześladowaniem, musi rozeznawać bieżące sytuacje i zmieniające się okoliczności, a także mierzyć się z grzechem w sobie i z przebaczeniem dla prześladowców” - piszą biskupi w Liście, dodając zarazem, że „nie ma i nie było takiego Kościoła, w którym pielęgnuje się święty spokój i zamyka się w czterech ścianach”. „Gdyby Bóg miał w swoich planach taki Kościół, nie posyłałby Ducha Świętego. Zesłanie Ducha nie pozwala uczniom zostać w strachu i zamknięciu” - zwracają uwagę biskupi.
CZYTAJ DALEJ

Jaskinia Słowa (Niedziela Palmowa)

2025-04-12 09:00

[ TEMATY ]

Ewangelia komentarz

Jaskinia Słowa

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Ks. Maciej Jaszczołt
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję