Reklama

Potrawy wigilijne

Piernik siostry Klary

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

ciasto

jedzenie

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki

6 jajek
50 dag mąki
25 dag cukru pudru
25 dag masła roślinnego
0,25 l śmietany 18% gęstej
35 dag miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 torebki przyprawy do piernika
sok z 1, 5 cytryny
bakalie wg uznania
karmel: 2 łyżki cukru + 1/4 szklanki wody

Wykonanie

2 łyżki cukru „upalić” w garnuszku na brązowy kolor, dodać 1/4 szklanki gorącej wody. Podgrzewać, aby zrobiła się jednolita masa. Do karmelu dodać miód, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać wystudzony karmel z miodem, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i stopniowo śmietanę. Po wyczerpaniu składników dodać sok z cytryny i jeszcze ucierać 15 min. Ubić pianę, delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą. Brytfanki (trzy 30-centymetrowe) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Ciasto wylewać do brytfanek (mniej niż do połowy). Piec w temp 100°C pół godziny, później podwyższyć temp. do 160°C i piec kolejne pół godziny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-11-27 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przysmaki z ogórków

Dania z tym warzywem na stałe wpisały się w naszą tradycję kulinarną.

Zupa ogórkowa, mizeria, korniszony w occie czy pyszne kiszonki to tylko nieliczne z wielu przysmaków, w których prym wiodą ogórki. W sezonie doskonale sprawdzą się również jako składnik sałatek, surówek i chłodników, a także orzeźwiających napojów i koktajli.

CZYTAJ DALEJ

Czy Twoje serce jest przygotowane na burzę?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 21-29.

Czwartek, 27 czerwca. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Cyryla Aleksandryjskiego, biskupa i doktora Kościoła

CZYTAJ DALEJ

Ks. dr Tomasz Podlewski nagrodzony honorowym wyróżnieniem za pracę naukową z dziedziny mediów

2024-06-27 21:08

[ TEMATY ]

media

nagroda

Ks. Tomasz Podlewski

Archiwum Ks. Tomasza Podlewskiego

Ks. Tomasz Podelwski (po prawej) z Adamem Bujakiem

Ks. Tomasz Podelwski (po prawej) z Adamem Bujakiem

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, przy współudziale Wydziału Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii oraz Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego wyłoniła laureatów nagrody za najlepszą pracę naukową oraz wydawnictwo z dziedziny mediów elektronicznych.


Wśród nagrodzonych znalazł się ks. dr Tomasz Podlewski, współpracownik Tygodnika Katolickiego „Niedziela”, autor #PodcastUmajony, który na portalu niedziela.pl cieszył się ogromną oglądalnością.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję