Reklama

Potrawy wigilijne

Ryba w pierzynce

[ TEMATY ]

jedzenie

ryby

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki

1 kg filetów soli lub dorsza
20 dag pieczarek
1 cebula
1 jabłko (najlepiej lobo)
2-3 łyżki gęstej śmietany
7 dag żółtego sera (ementalera)
łyżka soku z cytryny
przyprawa typu vegeta
sól
pieprz

Wykonanie

Filety z ryby rozmrozić, umyć, osuszyć, oprószyć obficie przyprawą typu vegeta i skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, przesmażyć z cebulką, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na rybę. Na pieczarki ułożyć plasterki jabłek. Śmietanę wymieszać z żółtym serem startym na tarce i wyłożyć na wierzch. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku o temp. 150°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2012-11-27 13:56

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ruszyła ogólnopolska Świąteczna Zbiórka Żywności

Do najbliższej niedzieli w całej Polsce potrwa Świąteczna Zbiórka Żywności. - Zachęcamy, aby do listy swoich zakupów wpisać kilka podstawowych produktów na rzecz osób najuboższych - przypomina Krzysztof Sokołowski, dyrektor Radomskiego Banku Żywności, który działa w strukturach diecezjalnej Caritas. Do akcji włączyły się również stowarzyszenia m.in. wolontariusze radomskiej Arki.

Dla co piątej polskiej rodziny produkty takie jak olej, ryż, konserwy, słodycze to produkty z wysokiej półki, czyli trudno dostępne. Na terenie działania Radomskiego Banku Żywności znajduje się ok. 30 tys. osób potrzebujących właśnie tych produktów. Tym osobom może pomóc każdy, włączając się w Świąteczną Zbiórkę Żywności. W ubiegłym roku organizatorzy akcji zebrali prawie 26 ton darów w regionie radomskim.

CZYTAJ DALEJ

Święty Cyryl Aleksandryjski

Drodzy Bracia i Siostry!

CZYTAJ DALEJ

Zakopane: pożegnanie ks. Stanisława Szyszki, honorowego obywatela stolicy polskich Tatr

2024-06-27 20:42

[ TEMATY ]

pogrzeb

Zakopane

commons/wikimedia.pl

Był pierwszym proboszczem parafii św. Krzyża i jego budowniczym, współorganizował wizytę św. Jana Pawła II w Zakopanem w 1997 r. Był honorowym obywatelem tego miasta. 26 i 27 czerwca odbyły się w stolicy polskich Tatr uroczystości pogrzebowe ks. prałata Stanisława Szyszki.

W drugim dniu uroczystości przewodniczył im kard. Stanisław Dziwisz, metropolita senior archidiecezji krakowskiej i bp pomocniczy archidiecezji krakowskiej Robert Chrząszcz. Kard. Dziwisz powiedział, że ks. Stanisław Szyszka był wrażliwy na sprawy Kościoła, archidiecezji i ojczyzny. - Niech się modli dalej, w inny sposób, za prezbiterium krakowskie, o nowe powołania kapłańskie, o Polskę, aby była wierna Chrystusowi, żeby nie schodziła z tej drogi - zaznaczył hierarcha z Krakowa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję