Reklama

Ciasta i desery

Jabłka w sosie waniliowym

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

4 duże jabłka lub 8 mniejszych
3 łyżki cukru
1 łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta cynamonu
goździki

sos:
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
½ laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie:

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, goździkami i cynamonem i wsypać do środka wydrążonych jabłek. Ułożyć jabłka na blasze lub żaroodpornym półmisku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec powoli do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wodą.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z wanilią. Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z 3 łyżkami ostudzonego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlewać powoli mękę ziemniaczaną. Mieszać trzepaczką, uważając, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami. Przygotowanym sosem zalać jabłka. Przybrać listkiem mięty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-03-18 11:44

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab wieprzowy w sosie cytrynowym

Niedziela Ogólnopolska 27/2013, str. 46

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.

60 dag schabu wieprzowego 1 łyżka mąki pszennej 2 cytryny 250 ml śmietanki 30 proc. 1 pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Skoro Bóg wszystko wie i wszystko może, dlaczego nie przeszkadza złu?

2025-04-11 20:30

[ TEMATY ]

Katechizm

dobro

zło

Katechizm Wielkopostny

Adobe Stock

Wielki Post to czas modlitwy, postu i jałmużny. To wiemy, prawda? Jednak te 40 dni to również czas duchowej przemiany, pogłębienia swojej wiary, a może nawet… powrotu do jej podstaw? W kolejnym dniu naszego katechizmu odpowiedź na pytanie – dlaczego Bóg nie przeszkadza złu, skoro wie i może wszystko?

Czy wiesz, co wyznajesz? Czy wiesz, w co wierzysz? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Jeśli nie, zostań z nami. Jeśli tak, tym bardziej zachęcamy do tego duchowego powrotu do podstaw z portalem niedziela.pl. Przewodnikiem będzie nam Youcat – katechizm Kościoła katolickiego.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: opowiadajcie historię o nadziei i wolności!

2025-04-11 23:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

- Życzę wszystkim doświadczenia mocy tej najdłużej opowiadanej historii o nadziei, byście byli mocnym ogniwem w tym łańcuchu opowiadającym tę historię. To jest możliwe tylko wtedy, kiedy sami dacie się wyzwolić Bogu - mówił kard. Grzegorz Ryś podczas Ekumenicznej Drogi Krzyżowej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję