Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.
Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji
6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.
Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu
do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy
skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką
wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po
tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą
ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem
zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka
lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki
na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego
ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek
- najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę
1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych,
obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych
gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana
z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło
i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy
obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na
spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki,
przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je
przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek
i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno
pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi
kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika
na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają
od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.
Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje
32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier,
sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2
łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa
śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy
pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy
na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami.
Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych
pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły
i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy
bitą śmietaną.