Reklama

Z naszej kuchni

Gruszki i śliwki - słodkie dary jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek - najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę

1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych, obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.

Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje

32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier, sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami. Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy bitą śmietaną.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: O godz. 20 obrzęd stwierdzenia śmierci papieża i złożenia ciała do trumny

2025-04-21 13:13

[ TEMATY ]

papież Franciszek

śmierć Franciszka

Grzegorz Gałązka

W poniedziałek o godz. 20 rozpocznie się w Watykanie obrzęd stwierdzenia śmierci papieża Franciszka i złożenia jego ciała do trumny - poinformował w poniedziałek Watykan. Papież zmarł o godz. 7.35 rano.

W wydanym komunikacie Watykan ogłosił, że obrzędowi będzie przewodniczyć Kamerling Świętego Kościoła Rzymskiego kardynał Kevin Joseph Farrell.
CZYTAJ DALEJ

Podano datę pogrzebu papieża

2025-04-22 10:19

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

PAP/EPA/JAMES ROSS

W sobotę 26 kwietnia o godzinie 10.00 rozpocznie się uroczysta Msza święta pogrzebowa Biskupa Rzymu Franciszka. Taką decyzję podjęli kardynałowie obecni na pierwszej kongregacji generalnej zwołanej po śmierci Franciszka.

Jak informuje abp Diego Ravelli, mistrz papieskich ceremonii liturgicznych, w sobotę, 26 kwietnia 2025 r., o godzinie 10:00, w pierwszym dniu nowenny żałobnej (Novendiali), na Placu św. Piotra zostanie odprawiona uroczysta Msza św. pogrzebowa Biskupa Rzymu Franciszka, zgodnie z przepisami zawartymi w Ordo Exsequiarum Romani Pontificis (nr 82–109).
CZYTAJ DALEJ

W Radomiu odbyły się uroczystości pogrzebowe bpa Piotra Turzyńskiego

2025-04-22 15:44

[ TEMATY ]

pogrzeb

Radom

bp Turzyński

EpiskopatNews/flickr.com

Tłumy wiernych, ponad 30 biskupów i arcybiskupów, 300 księży, wzięło udział w uroczystościach pogrzebowych biskupa Piotra Turzyńskiego - biskupa pomocniczego diecezji radomskiej, delegata KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej i ds. Duszpasterstwa Nauczycieli. Mszy świętej w katedrze Opieki NMP w Radomiu przewodniczył 22 kwietnia abp Wacław Depo, metropolita częstochowski. W koncelebrze uczestniczyli: Prymas Polski abp Wojciech Polak i abp Adrian Galbas, bp Marek Marczak i bp Marek Solarczyk.

Bp Piotr Turzyński zmarł w poniedziałek, 14 kwietnia, w 61. roku życia po długiej chorobie nowotworowej. W lutym obchodził 10. rocznicę święceń biskupich. W kapłaństwie przeżył 37 lat. Został pochowany w Grobowcu Biskupów Radomskich na cmentarzu przy ul. Limanowskiego w Radomiu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję