Przepis na 2 duże porcje
1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1/2 średniej wielkości selera,
biała część pora, fasolka szparagowa (10 dag), 1 mały, porcjowany
kalafior, oliwa z oliwek, 1 kubeczek naturalnego jogurtu lub niskotłuszczowej
śmietany, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
i słodka - przyprawy w ilości według własnych upodobań, 2 kopiaste
łyżeczki utartego sera, 2 naleśniki.
W wodzie przeznaczonej dla całości (5 szklanek) obgotowujemy
fasolkę szparagową przez 10 min. W łyżeczce oliwy lekko podsmażamy
krążki pora, uważając, by się nie zrumieniły, dodajemy do gotującej
się fasolki wraz z pozostałymi, pokrojonymi w cienkie słupki jarzynami
i podzielonym na różyczki kalafiorem. Całość lekko solimy i gotujemy
ok. 15 min. Jarzyny powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Śmietanę
łączymy z mąką, dodajemy do warzyw i całość doprawiamy do smaku,
pamiętając, że flaczki powinny być pikantne, o wyraźnym smaku.
Podajemy według upodobań, bez dodatków lub z pokrojonymi
na wąskie paski naleśnikami i posypane utartym serem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu