W czasie zimy cykoria doskonale zastępuje sałatę, dzięki czemu bywa nazywana sałatą zimową. Liście cykorii, zwinięte w charakterystyczne kolby, mają lekko gorzkawy smak, pobudzający apetyt. Zawartość goryczki działa pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki, wywiera korzystny wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi i na naczynia krwionośne. O tej porze roku jest najsmaczniejsza i najbogatsza w składniki dodające zdrowia.
Cykoria zapiekana z szynką przepis na 4 porcje
8 średniej wielkości cykorii, 8 cienkich plastrów gotowanej szynki, 1 kawałek (10 dag) chudego, wędzonego boczku, 2 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), 1 łyżeczka jarzynowej przyprawy, pieprz i sól, tłuszcz do wysmarowania formy, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera.
Cykorię, po usunięciu zewnętrznych liści i grubej piętki,
wrzucamy na wrzącą, osoloną i posłodzoną wodę i gotujemy w odkrytym
naczyniu 5 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sicie.
Sos: W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, pozostałe
mleko zagotowujemy, łączymy z rozprowadzoną w mleku mąką i zagotowujemy,
cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty i jednolity. Doprawiamy
do smaku przesianą przez sitko przyprawą jarzynową, solą i pieprzem,
dodajemy zieleninę. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy
- miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, rozkładamy
przechłodzone kolby cykorii - każdą owiniętą w plasterek szynki.
Całość zalewamy ciepłym sosem, posypujemy serem i wstawiamy do wygrzanego
piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 200oC ok. 20-25 minut. Potrawa
jest gotowa, gdy ser się lekko zrumieni, a boki odstają od formy.
Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami pureMe i sezonową,
delikatną w smaku surówką.
Sałatka z cykorii ze śliwkami - przepis na 4 porcje
3 główki jędrnej cykorii, 1 szklanka suszonych śliwek - wcześniej
namoczonych w ciepłej wodzie i wypestkowanych, 2 czerwone cebule,
2 łyżki rodzynków.
Sos: 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 szklanki śmietany, sól,
cukier, sok z cytryny, pieprz.
Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Cykorie, po usunięciu
wierzchnich liści i grubej piętki, kroimy w paseczki, podobnie kroimy
wymoczone, pozbawione pestek śliwki. Cebule kroimy w cienkie piórka,
składniki łączymy.
Sos: Śmietanę lekko ubijamy z jogurtem, przyprawiamy
do smaku, by sos był lekko pikantny. Sosem zalewamy sałatkę i - nie
mieszając - odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.
Tuż przed podaniem składniki sałatki łączymy z sosem,
rozkładamy do pucharków lub na dużych liściach sałaty, posypujemy
odsączonymi rodzynkami. Podajemy do mięs na zimno, chudych wędlin,
delikatnych pasztetów, drobiu w galarecie lub jako samodzielną przekąskę
z dodatkiem kromki ciemnego pieczywa posmarowanego masłem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu