Przepis na 1 porcję
1 marchew, 1 biała część niewielkiego pora, 1 mała lub połowa dużej czerwonej papryki, 6 pieczarek, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, 1 łyżeczka zieleniny, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera, sól, pieprz, 1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oliwy.
Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmażamy pokrojoną w cienkie
krążki białą część pora. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki
i przez 2-3 min. zasmażamy razem, często mieszając. Zalewamy rosołem,
zagotowujemy, przelewamy do garnka, w którym jest drobno pokrojona
marchewka i papryka, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem
na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy lekko spieniony
jogurt, składniki łączymy. Gdy warzywa są zbyt gęste, podlewamy niewielką
ilością rosołu i nadal dusimy do miękkości.
Podajemy na wygrzanym talerzu, posypane zieleniną i utartym
serem. Najsmaczniejsze ze szklanką pomidorowego soku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu