Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na "po świętach"

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.

Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje

2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową

Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.


Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni - dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia. Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno - z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym i filiżanką czerwonego barszczu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czemu bojaźliwi jesteście, małej wiary?

2024-06-04 09:53

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

źródło: wikipedia.pl

Rembrant "Burza na Jeziorze Galilejskim"

Rembrant

Rozważania do Ewangelii Mt 8, 23-27.

Wtorek, 2 lipca

CZYTAJ DALEJ

O 20:00 protest pod aresztem, gdzie osadzony jest ks. Michał Olszewski

2024-07-01 11:48

[ TEMATY ]

protest

manifestacja

zatrzymanie

Areszt

ABW

Fundusz Sprawiedliwości

Ks. Michał Olszewski

Fot. Telewizja Republika

Manifestacja pod aresztem, w który osadzony jest ks. Michał Olszewski.

Manifestacja pod aresztem, w który osadzony jest ks. Michał Olszewski.

Telewizja Republika poinformowała, że na godzinę 20:00 zaplanowano protest pod aresztem, gdzie przebywa zatrzymany przez ABW ks. Michał Olszewski.

Dziś od rana pod Aresztem Śledczym w Warszawie-Służewcu gromadzą się osoby, które z transparentem "UWOLNIĆ księdza Michała" manifestują przeciwko metodom, jakie stosuje prokuratura wobec zatrzymanego kapłana.

CZYTAJ DALEJ

Potrzebna jest modlitwa całego Kościoła

2024-07-03 00:09

Br. Kacper Grabowski CSsR

    Dobiegł końca trzeci, szczególny dzień Wielkiego Odpustu Tuchowskiego - to właśnie dzisiaj obchodzimy główną uroczystość Matki Bożej Tuchowskiej.

Rangę obchodów podkreślała obecność specjalnego gościa – abp. Andrása Veresa, ordynariusza diecezji Győr oraz przewodniczącego Konferencji Episkopatu Węgier.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję