Sezon na truskawki trwa - zdaniem smakoszy zbyt krótko. Wykorzystajmy więc go w pełni, niech owoce te goszczą na naszych stołach każdego dnia.
Truskawkowe delicje - przepis na 4 porcje
1 szklanka suchych płatków owsianych "górskich", 1 łyżeczka masła, 1 czubata łyżka cukru, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 kg truskawek ( waga po usunięciu szypułek), bita śmietana.
Dokładnie oczyszczone, wypłukane truskawki dajemy na
sito, odsączone przekładamy do salaterki, posypujemy cukrem pudrem,
odstawiamy w chłodne miejsce.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, sypiemy płatki,
dodajemy cukier i - cały czas mieszając - rumienimy je na złoty kolor.
Do pucharków rozkładamy w równych ilościach truskawki,
ubitą śmietanę - całość posypujemy zrumienionymi, zimnymi płatkami
i podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Lody z truskawkowym sosem - przepis na 6 porcji
6 porcji lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym, 1/2 kg
dorodnych truskawek, bita śmietana.
Z obranych, opłukanych truskawek wybieramy najbardziej
dorodne owoce do przybrania deseru, pozostałe przecieramy przez perlonowe
sito lub rozbijamy w malakserze.
Do pucharków rozkładamy lody, przykrywamy ubitą śmietaną,
całość polewamy truskawkowym sosem i przybieramy dorodnymi owocami.
Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Mus z kaszy manny z truskawkami - przepis na 2 porcje
1 szklanka mleka, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru, 1 cukier
waniliowy, 1 szklanka musu z truskawek (owoce przetarte przez perlonowe
sito), 2 jajka.
Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i cukru waniliowego
oraz szczypty soli gotujemy kaszę. Gdy jest gęsta i miękka, odstawiamy
do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Oddzielnie
ubijamy pianę z białek - powinna być bardzo ścisła.
Zimną kaszę ubijamy mikserem, gdy zacznie "puchnąć",
dodajemy - cały czas ubijając - utarte żółtka i - małymi porcjami
- mus. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy pianę z białek,
całość delikatnie, ale dokładnie łączymy i rozkładamy do pucharków.
Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.