Reklama

Z naszej kuchni

Wieprzowina inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.

Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji

1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców), 1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje

1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula, olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól, pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona) .
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Drugie przelanie Krwi Jezusa - #KrwiodawstwoŻycia

2024-07-04 07:00

[ TEMATY ]

Krew Chrystusa

Przenajdroższa Krew Chrystusa

#KrwiodawstwoŻycia

Adobe Stock

Trwa lipiec - miesiąc poświęcony Przenajświętszej Krwi Chrystusa - dlatego przypominamy serię #KrwiodawstwoŻycia.
Drugie przelanie Krwi Jezusa dokonuje się w warunkach ekstremalnego cierpienia wewnętrznego. W noc między Wielkim Czwartkiem i Wielkim Piątkiem Jezus modli się w ogrodzie Oliwnym.

Z Ewangelii św. Łukasza

Potem wyszedł i udał się, według zwyczaju, na Górę Oliwną: towarzyszyli Mu także uczniowie. Gdy przyszedł na miejsce, rzekł do nich: «Módlcie się, abyście nie ulegli pokusie». A sam oddalił się od nich na odległość jakby rzutu kamieniem, padł na kolana i modlił się tymi słowami: «Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! Wszakże nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!» Wtedy ukazał Mu się anioł z nieba i pokrzepiał Go. Pogrążony w udręce, jeszcze usilniej się modlił, a Jego pot był jak gęste krople krwi, sączące się na ziemię. Gdy wstał od modlitwy i przyszedł do uczniów, zastał ich śpiących ze smutku. Rzekł do nich: «Czemu śpicie? Wstańcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie». (Łk 22, 39-46)

CZYTAJ DALEJ

„Miał wady, ale pięknie kochał” – wywiad z siostrzenicą bł. P. G. Frassatiego

[ TEMATY ]

bł. Pier Giorgio Frassati

Luciana Frassati/Wikipedia

Bł. Pier Giorgio Frassati

Bł. Pier Giorgio Frassati

„Bł. Pier Giorgio żył w świecie na sto procent. Miał wady, był prawdziwym człowiekiem. Ale przy tym był prawdziwym chrześcijaninem. To były jego dwie komplementarne tożsamości i jedna nie zawadzała drugiej. Do tego był bardzo kreatywny, a jednocześnie niesłychanie praktyczny" – mówi Wanda Gawrońska, 95-letnia siostrzenica bł. Pier Giorgia Frassatiego. W Krakowie znajduje się ulica Luciany Frassati-Gawrońskiej, jej matki i ukochanej siostry bł. Pier Giorgia. Jej wujek jest z kolei patronem tegorocznych ŚDM w Lizbonie. Z Wandą Gawrońską rozmawiałam w Rzymie, gdzie mieszka na stałe.

Izabela Hryciuk (IH): Mówi się, że Pier Giorgio miał trudne relacje z ojcem. Czy wiadomo, jak ojciec przeżył śmierć syna?

CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęła się 44. Przemyska Archidiecezjalna Piesza Pielgrzymka na Jasną Górę

2024-07-04 16:14

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Przemyśl

#Pielgrzymka

Karol Porwich/Niedziela

„Z Maryją we wspólnocie Kościoła” - te słowa towarzyszą pątnikom, którzy rozpoczęli dziś 44. Przemyską Archidiecezjalną Pieszą Pielgrzymkę na Jasną Górę. Do pokonania mają blisko 400 kilometrów. Do celu dotrą 15 lipca. - Miejmy świadomość, że nie idziemy sami, ale razem z Panem Bogiem. On nas prowadzi, a przewodniczką naszą jest Najświętsza Maryja Panna - powiedział abp Adam Szal, odnosząc się nie tylko do samej pielgrzymki, ale również do codziennego życia.

Uczestnicy podzieleni są na 10 grup. Dziś wyruszyły cztery: dwie z Przemyśla, jedna z Radymna i jedna z Leska. Jutro na pielgrzymi szlak wyjdą grupy z Jarosławia, Brzozowa i Leżajska, a 6 lipca z Przeworska, Krosna i Łańcuta. 8 lipca, wszyscy spotkają się na wspólnej Eucharystii w Paszczynie.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję