Reklama

Z naszej kuchni

Patisony - piękno wczesnej jesieni

Zaliczany do rodziny dyniowatych, patison ma kształt talerzowy i pięknie karbowany brzeg - potocznie nazywa się to warzywo latającym talerzem. Ceniony przez smakoszy, szczególnie na południu Europy, i u nas zaczyna się cieszyć powodzeniem - i słusznie!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z patisona

Przepis na 4 porcje

2 młode (do 12 cm) patisony, 1 cebula, 2 średniej wielkości marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 3 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, sól, cukier, szczypta przyprawy curry, 2 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pozbawione skóry i gniazd nasienych patisony rozdrabniamy, marchewkę kroimy w niezbyt grube talarki, w podobny sposób kroimy pozbawiony twardych włókien seler naciowy, cebulę siekamy. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy na maśle - nie dłużej jak 2 min - często mieszając, podlewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem. Gdy miękkie, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną lub jogurtem, dokładnie spienionym z żółtkiem, i lekko podgrzewamy - nie dopuszczając do zagotowania. Zupę podajemy w kokilkach, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Patisony w pomidorach

Przepis na 4 porcje

4 patisony (do 15 cm), 1 cebula, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 2 łyżki pasty pomidorowej, 1/2 szklanki soku z pomidorów, 1 łyżka pikantnego keczupu, sól, pieprz, oliwa lub olej.

Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych patisony kroimy w zgrabną, niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pastę pomidorową, koperek, keczup. Składniki w czasie smażenia dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Do gorącego sosu wrzucamy patisony, dodajemy przyprawy, składniki lekko mieszamy, zalewamy sokiem z pomidorów i - gdy trzeba - dodajemy taką ilość wody, by jarzyny były zakryte. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 7 min. Patisony powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs, do dań bezmięsnych, do ugotowanych na twardo jajek lub z ugotowanym na sypko ryżem.
Potrawa bardzo dobrze smakuje także następnego dnia, podana na zimno, jako pikantna zakąska.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Droga Krzyżowa z kard. Grzegorzem Rysiem

2025-03-06 21:28

[ TEMATY ]

Droga Krzyżowa

Kard. Grzegorz Ryś

Graziako

W pierwszy piątek Wielkiego Postu zapraszamy do rozważań Drogi Krzyżowej wspólnie z kard. Grzegorzem Rysiem. Niech jego słowa, będą dla nas zachętą do jeszcze mocniejszego przylgnięcia do Chrystusa. Pójścia drogą krzyża do światła – miłości Jezusa.

Artykuł zawiera fragmenty rozważań Drogi Krzyżowej z książki kard. Grzegorza Rysia „Krzyż i światło”, wyd. eSPe. Zobacz całość rozważań w książce: ksiegarnia.niedziela.pl.
CZYTAJ DALEJ

Bojkotowanie Muzeum Pamięć i Tożsamość – antyklerykalne działania rządu

2025-03-12 21:35

[ TEMATY ]

Muzeum „Pamięć i Tożsamość”

Radio Maryja

Bojkotowanie Muzeum Pamięć i Tożsamość – antyklerykalne działania rządu w celu umniejszenia historycznej roli wielkiego Papieża Polaka.

W tych dniach mija 20 lat od publikacji książki „Pamięć i tożsamość” (23 lutego 2005 r.) Ten tekst św. Jana Pawła II jest jego wielką medytacją, w której powierzył swoje ostatnie przesłanie do ludzkości. Jest to refleksja nad historią i tajemnicą zła, ucieleśnionego w wielkich systemach totalitarnych XX wieku, takich jak nazizm i komunizm, które doprowadziły do Holokaustu, gułagów, masowych eksterminacji. Ten wielki człowiek stawił czoła złu reprezentowanemu przez nieludzkie reżimy i pokonał je. Opowiada o problemach XX wieku, w szczególności o „złu przekształconym w system” w reżimach totalitarnych, takich właśnie jak nazizm i komunizm. „Pan Bóg dał nazizmowi dwanaście lat istnienia, a po dwunastu latach system ten upadł. Jeśli komunizm przetrwał dłużej i ma przed sobą jeszcze perspektywę dalszego rozwoju – pomyślałem – to musi być jakiś sens w tym wszystkim”. Do tego właśnie tematu nawiązuje określenie „konieczne zło”: „Uważano, że zło to jest w jakiś sposób konieczne dla świata i człowieka. Zdarza się bowiem, że w pewnych sytuacjach ludzkiego istnienia zło okazuje się w jakiś sposób pożyteczne, gdyż stwarza okazje do dobra. (św. Jan Paweł II).
CZYTAJ DALEJ

Nowy klip ks. Jakuba Bartczaka o EDK

2025-03-14 16:49

ks. Łukasz Romańczuk

Na kanale YouTube ks. Jakuba Bartczaka opublikowany został nowy klip do utworu “Nigdy Załamka”, mówiący o Ekstremalnej Drodze Krzyżowej. Utwór mówi o trudzie, jaki ponosi się w trakcie EDK, a także w życiu duchowym. TO wszystko ma nas nie załamywać, ale pomóc w budowaniu relacji z Panem Bogiem. 

Posłuchajcie:
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję