Reklama

Z naszej kuchni

Desery dla Babci i Dziadka w dniu ich święta

Czy można ukochanej Babuni i Dziadziusiowi sprawić milszą niespodziankę niż zaproszenie na uroczysty podwieczorek przygotowany przez kochające wnuki? Zaproponowane desery smakują doskonale, a przygotowuje się je łatwo i szybko.

Niedziela Ogólnopolska 3/2003

Desery przygotowała p. Mariola
Zdjęcia: Grażyna Kołek

Desery przygotowała p. Mariola<br>Zdjęcia: Grażyna Kołek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lilia wodna

Deser należy przygotować w głębokich, szklanych pucharkach - wówczas prezentuje się bardzo okazale.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

(Przepis na 3 porcje)

1 puszka brzoskwiń w zalewie (6 połówek owocu), 1 jasna galaretka (agrestowa lub kiwi), 1 opakowanie śmietany w sprayu.

Każdą połówkę odsączonej z soku brzoskwini kroimy na cztery części, układamy na spodzie pucharka po dwie części (osiem sztuk) w kształcie gwiazdy i zalewamy dwoma łyżkami zimnej, lekko gęstniejącej galaretki, uważając, by ułożony z owoców kształt dokładnie się zachował. Przygotowane pucharki wstawiamy do lodówki, aż galaretka zastygnie, a uformowane w gwiazdę owoce mocno przylgną do spodu pucharka. Tak przygotowane owoce zalewamy świeżo rozpuszczoną, chłodną galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki, by całość zastygła. Ułożone na spodzie brzoskwinie wyglądają właśnie jak lilia wodna. Tuż przed podaniem każdy pucharek przybieramy bitą śmietaną w taki sposób, by wyeksponować urodę deseru.

Krem pomarańczowy z bananami

(Przepis na 8 porcji)

4 jajka, 4 płaskie łyżeczki mielonej żelatyny, 1 szklanka naturalnego soku pomarańczowego (może być sok z kartonu, ale niskosłodzony), sok z całej, dużej cytryny, 3 kopiaste łyżki cukru, 1 szklanka (0,25 l) śmietany kremówki, 3 duże, słodkie, bezpestkowe pomarańcze, 3 lekko dojrzałe banany.

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, białka - z dodatkiem szczypty cukru. Sok z pomarańczy wraz z sokiem z cytryny (sok z cytryny lepiej przecedzić, by nie dostały się pestki) podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. W gorącym soku rozpuszczamy "spuchniętą" żelatynę - dokładnie mieszamy, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na puch.
Ubite żółtka wstawiamy do naczynia z ciepłą wodą (naczynie powinno stać na parze, nie dotykając wrzątku), dodajemy sok, lejąc cienkim strumyczkiem i cały czas ubijając; w ciągu 3 min składniki powinny się dokładnie połączyć. Masę odstawiamy do przechłodzenia.
Zimną masę jajeczną łączymy z ubitymi białkami i śmietaną. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i natychmiast nakładamy do pucharków, przekładając jednocześnie plasterkami bananów i cząstkami pomarańczy. Krem można przetrzymać w lodówce nawet przez 2 godz. Najsmaczniejszy - z dodatkiem małych biszkopcików szampanek lub kruchych ciasteczek.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Franciszek zakończył swój pontyfikat w uroczystość Niedzieli Wielkanocnej

2025-04-21 16:05

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Włodzimierz Rędzioch

Msza św. na placu św. Piotra w święto Zmartwychwstania Pańskiego jest jedną z najbardziej uroczystych i najważniejszych w roku. Przyciąga tłumy wiernych, również dlatego, że kończy się papieskim błogosławieństwem Urbi et Orbi. W tym roku, ze względu na stan zdrowia Franciszka jego udział w uroczystości stał pod znakiem zapytania, chociaż jego ostatnie „wypady” – na plac św. Piotra, do bazyliki św. Piotra i bazyliki Matki Bożej Większej - wskazywały, że Papież jest w stanie uczestniczyć publicznej uroczystości i udzielić błogosławieństwa.

Jeśli jeśli masz w sercu własne doświadczenie z czasu, kiedy Franciszek kierował Kościołem - zachęcamy do podzielenia się nim w Księdze Kondolencyjnej.
CZYTAJ DALEJ

Nie żyje ks. prof. Marek Jagodziński

2025-04-21 19:04

[ TEMATY ]

śmierć

śmierć księdza

Foto: ks. S. Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

Ks. prof. Marek Jagodziński

Ks. prof. Marek Jagodziński

W wieku 69 lat zmarł dzisiaj rano w Końskich ks. prof. Marek Jagodziński, kapłan diecezji radomskiej, pracownik Katedry Teologii Prawosławnej Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II i członek Międzynarodowej Komisji Teologicznej. Kapłan pomagał Stolicy Świętej, w szczególności Kongregacji Nauki Wiary, w studiowaniu ważniejszych kwestii doktrynalnych.

Ks. Marek Wiesław Jagodziński urodził się 29 stycznia 1956 w Klimontowie Sandomierskim. W 1982 ukończył studia w Wyższym Seminarium Duchownym w Sandomierzu z tytułem magistra teologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim i przyjął święcenia kapłańskie. W 2000 uzyskał licencjat. Doktorat obronił w 2001. Habilitował się w 2009. W 2016 otrzymał tytuł naukowy profesora nauk teologicznych.
CZYTAJ DALEJ

Polski kardynał będzie pomagał kamerlingowi Kościoła

2025-04-22 13:03

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Joanna Adamik/archidiecezja krakowska

Kard. Stanisław Ryłko

Kard. Stanisław Ryłko

Polski kardynał Stanisław Ryłko będzie pomagał kamerlingowi Kościoła kard. Kevinowi Farrellowi w czasie kongregacji generalnych kardynałów, poprzedzających konklawe. Pierwsza z nich odbyła się dziś rano, od 9.00 do 10.30, z udziałem 60 purpuratów. Kolejną zaplanowano na jutrzejsze popołudnie.

Kongregację rozpoczęła modlitwa za zmarłego wczoraj papieża Franciszka, modlitwa do Ducha Świętego „Adsumus” oraz lektura paragrafów 12-15 konstytucji apostolskiej „Universi Dominici gregis”, w której zawarte są wskazania dotyczące przebiegu kongregacji generalnych, w tym przysięgi składanej przez uczestniczących w nich kardynałów. Obecni złożyli ją odczytując na głos. Następnie kard. Farrell odczytał testament papieża Franciszka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję