(Przepis na 2 porcje)
2 duże liście sałaty, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki nasion z soi (z zalewy, dokładnie odsączone), 2 łyżki siekanej zieleniny z młodą cebulą, sól i pieprz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos: Średnia filiżanka twarożku (1/2 szklanki), taka sama ilość przecieru pomidorowego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, cukier do smaku.
Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Twarożek ucieramy na gładką masę z przecierem. Gdy składniki się połączą, dodajemy oliwę i przyprawy. Sos powinien być puszysty, jasnoróżowy i mieć lekko pikantny smak
z wyraźną nutą pomidorów.
Na liściach sałaty rozkładamy nasiona soi, na nich pokrojone w cząstki jajka, całość posypujemy zieleniną i niewielką ilością przypraw, zalewamy sosem i podajemy nie później, jak 10 min po przygotowaniu.
Zakąska najlepiej smakuje z białym pieczywem.