(Przepis na 2 porcje)
1 mały, porcjowy kalafior lub 4 "różyczki" z dużego, 1 jabłko, 1 filiżanka drobno posiekanego mięsa z kurczaka (mięso może być pieczone lub gotowane), 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, sól, cukier, 1 łyżeczka masła, sok z cytryny, koperek.
Na gotującą się wodę z dodatkiem masła, szczypty cukru i soli wrzucamy kalafior i gotujemy (w odkrytym naczyniu), aż będzie miękki - ale nie rozgotowany. Wyjmujemy cedzakową łyżką - pozostawiamy do wystygnięcia.
Rada: Jeżeli gotujemy większy kalafior - nadmiar pozostawiamy wraz z wywarem do następnego dnia. Po "zaciągnięciu" śmietaną lub żółtkiem będzie doskonała zupa-krem.
Na spód salaterki dajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy mięso, cząstki kalafiora, całość zalewamy majonezem wymieszanym ze śmietaną i, gdy trzeba, lekko doprawiamy.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny (nie dłużej).
Po wyjęciu składników nie mieszamy, porcje rozkładamy na liściach sałaty, posypujemy koperkiem. Sałatkę podajemy z ciemnym pieczywem, posmarowanym masłem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu