Reklama

Z naszej kuchni

Kurczak na obiad

Na targu można dostać dorodnego, młodego kurczaka, wyhodowanego w warunkach naturalnych. O tej porze roku takie kurczaki smakują najlepiej.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak z nadzieniem orzechowym

(Przepis na 6 porcji)

Dorodny (tzw. mięsny) kurczak wraz z podrobami, cienki i długi płat słoniny lub tłustego świeżego boczku, 1 kopiasta łyżka masła, 1 marchewka, 1 duża cebula, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Farsz: 1 szklanka łuskanych orzechów (włoskie, laskowe lub pół na pół), 2 kopiaste łyżki rodzynek, mały kieliszek naturalnego soku jabłkowego, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, wątróbka i serce kurczaka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, sól i pieprz.

Reklama

Sprawionego kurczaka dokładnie myjemy, ustawiamy pionowo na suszarce - do ocieknięcia z wody. Rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasączenia.
Przygotowanie farszu: orzechy siekamy razem z wątróbką i sercem kurczaka, przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko, tartą bułkę, mleko, odsączone z soku rodzynki. Farsz przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Masę starannie mieszamy - powinna być jednolita i pulchna.
Wysuszonego kurczaka nadziewamy farszem, z zewnątrz lekko oprószamy solą, owijamy plastrem słoniny lub boczku, spinamy szpadkami i obsmażamy na maśle (zamiast masła może być oliwa lub olej), rumieniąc na złoty kolor - przekładamy do brytfanny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zasmażamy drobno pokrojoną marchew, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy roztarty w dłoniach tymianek i rozbity w moździerzu liść laurowy. Podsmażone, lekko zrumienione jarzyny przekładamy do brytfanny, w której jest kurczak, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Obok brytfanny powinno się wstawić naczynie z wodą, która parując nie dopuści do wysuszenia mięsa.
Upieczonego, miękkiego kurczaka wyjmujemy na wygrzany półmisek. Powstały sos przecieramy przez sito, gdy trzeba - zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kurczaka kroimy na porcje w taki sposób, by do każdej dodać jednakową ilość nadzienia. Potrawa jest najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie koperkiem, i zieloną sałatą polaną obficie spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną albo z sezonową surówką z owoców.

Surówka z jabłek papierówek

6 dorodnych kruchych papierówek, 2 szklanki świeżych malin, sok z cytryny, 3 łyżki malinowego soku, 3 łyżki płynnego miodu.

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych papierówki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały, mieszamy. Sok łączymy z miodem, zalewamy jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Przed podaniem układamy na surówce owoce malin - miejsce przy miejscu.

2003-12-31 00:00

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Adam Woronowicz: Nie poradziłbym sobie bez Eucharystii

2024-09-30 10:46

[ TEMATY ]

świadectwo

Adam Woronowicz

Karol Porwich

Adam Woronowicz

Adam Woronowicz

Adam Woronowicz to jeden z najpopularniejszych polskich aktorów. Producenci biją się o niego, a filmy z jego udziałem osiągają rekordowe wyniki – „Teściowie”, „The Office PL”, „Skazana” i ostatnio „Bokser”. Przełomem w jego karierze była rola księdza Jerzego Popiełuszki, zaś za rolę Hermanna von Krausa w „Kamerdynerze” dostał nagrodę dla najlepszego aktora na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. W szczerej rozmowie opowiada o swych wschodnich korzeniach, wspomina zawodowych mistrzów, opisuje, jak radzi sobie ze scenami miłosnymi oraz wyznaje, co uważa za najważniejsze w życiu. Jasno deklaruje, że jeśli chodzi o politykę przynależy do „ziemi niczyjej” i wprost odpowiada na pytanie, czy od dziennikarzy głupsi są tylko aktorzy - to opis wywiadu Bogdana Rymanowskiego z aktorem Adamem Woronowiczem. Ukazał się on na kanale na YT Rymanowski Live.

– Umiem wraz z zostawieniem kostiumu, z wejściem do samochodu… Totalny reset. Siadam sobie w Bieszczadach… byliśmy tam ostatnio z Agnieszką. Nie myślę kompletnie o żadnych rolach, o tym, co przede mną. Wiem, że mam tylko dwa dni albo trzy. Czytam sobie tylko czasami jakąś wiadomość; wiem, że one ostatnio są, jakie są – że jest coraz gorzej, a nie coraz lepiej – opowiadał aktor. – Ale to rzeczywiście daje mi taki duży dystans – przyznał.
CZYTAJ DALEJ

Franciszek odznaczył prof. Marka Krawczyka

2024-09-30 20:56

[ TEMATY ]

papież Franciszek

kard. Kazimierz Nycz

Order św. Sylwestra

Prof. Marek Krawczyk

Jakub Krzyżak/ archwwa.pl

Papież Franciszek odznaczył prof. Marka Krawczyka, wybitnego specjalistę w dziedzinie chirurgii ogólnej, chirurgii onkologicznej i transplantologii klinicznej, Orderem św. Sylwestra Orderem św. Sylwestra. Odznaczenie wręczył dziś metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz.

Order św. Sylwestra (Ordo Sancti Silvestri Papae) ustanowił w 1841 r. papież Grzegorz XVI. Odznaczenie to nadawane jest osobom świeckim, także niekatolikom, za aktywność w dziele apostolskim, wybitne zasługi w pracy zawodowej lub osiągnięcia w różnych dziedzinach nauki i sztuki. Order św. Sylwestra jest jednym z pięciu odznaczeń przyznawanych przez papieży.
CZYTAJ DALEJ

Presja ma sens! Producent tzw. saszetek z alkoholem wycofuje je z rynku i wstrzymuje produkcję

2024-10-01 21:42

[ TEMATY ]

alkohol

Adobe Stock

Spółka OLV, producent tzw. saszetek z napojami alkoholowymi, poinformowała we wtorek PAP, że wycofuje całą partię produktów z rynku i natychmiast wstrzymuje ich produkcję.

Żałujemy, że produkt Voodoo Monkey, pomimo że został wyprodukowany i oznaczony zgodnie z obowiązującymi przepisami, wzbudził negatywne i niezamierzone skojarzenia. W związku z tym zarząd spółki OLV podjął decyzję o niezwłocznym wycofaniu całej partii produktów z rynku i natychmiastowym wstrzymaniu produkcji. Przepraszamy za zaistniałą sytuację - napisała spółka w przesłanym PAP oświadczeniu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję