Reklama

Z naszej kuchni

Fasolka i bób

Lipiec darzy nas znakomitymi, świeżymi warzywami. Wyjątkowo smaczne, bogate w białko, skrobię, witaminy oraz sole mineralne są bób i fasolka szparagowa - a to wspaniała okazja, by często gościły na naszych stołach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób zapiekany w sosie beszamelowym

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki białego bobu, sól i cukier do smaku, 1/2 łyżeczki masła do wody, 1 szklanka utartego żółtego sera, 2 pomidory, zielenina.
Sos: 1 łyżka masła lub masła roślinnego, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka, sól i biały pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę wrzucamy bób, dodajemy masło. Gotujemy nie dłużej niż 5 min. - cedzimy.
Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, i rozprowadzamy mlekiem, cały czas mieszając - w sosie nie powinno być grudek. Po zagotowaniu, gdy sos stanie się gęsty i pulchny, dodajemy połowę utartego sera i doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy dokładnie odsączone ziarna bobu, całość zalewamy beszamelem, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy plastry pomidorów, wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek, lekko oprószamy przyprawami, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika - na 15-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Bób podajemy, posypany zieleniną, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami purée lub frytkami i zieloną sałatą przyprawioną sokiem z cytryny.

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżej, bezłykowej fasolki, sól, cukier, 1 łyżeczka masła lub masła roślinnego.
Sos: 3 łyżki oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, 1 łyżka keczupu, szczypta suszonego tymianku, 1 liść laurowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, zielenina.

Do gorącej wody z dodatkiem cukru, soli i masła dajemy obraną fasolkę i gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, ok. 30 min - powinna być miękka. Długie strączki możemy podzielić.
Sos: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory, keczup. Składniki sosu kilka minut dusimy, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i nadal dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito, przyprawiamy do smaku - powinien być pikantny, z wyraźną pomidorową nutą. Gdy jest zbyt lekki - odparowujemy przez kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy odsączoną fasolkę, zalewamy gorącym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy do ziemniaków purée oraz smażonej ryby lub do ziemniaków zasmażanych z cebulą i sadzonego jajka.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Psychoterapeuta rozprawia się z zarzutami wobec spowiedzi dzieci

Spowiedź jest konfrontacją człowieka z jego postępowaniem - tu i teraz - powiedział PAP Daniel Dziewit, psychoterapeuta, filozof i teolog. Jego zdaniem, bez duchowości jesteśmy tylko mięsem, co sprowadza się do pustki, beznadziei, poczucia bezsensowności naszego życia.

PAP: Rafał Betlejewski skierował do Sejmu petycję, podpisaną przez ponad 12 tys. osób, w której domagają się, aby sakrament pokuty, był dostępny tylko dla osób pełnoletnich. Argumentują, że "spowiedź to doświadczenie upokorzenia i strachu, zdarzenie traumatyczne, paskudne, którego dzieci nie chciały, a przed którym nie potrafiły się obronić". W petycji stoi także, że "spowiedź jest formą psychicznej przemocy".
CZYTAJ DALEJ

Zostań nadzwyczajnym szafarzem Komunii Św.

2025-01-03 20:27

[ TEMATY ]

Zielona Góra

Robert Burzyński

Do 31 stycznia 2025 trwa nabór kandydatów na nadzwyczajnych szafarzy Komunii św.

Robert Burzyński
CZYTAJ DALEJ

XVII-wieczna tkanina liturgiczna wozduch na wystawie stałej w Supraślu

2025-01-04 07:16

[ TEMATY ]

XVII wiek

wozduch

Muzeum Ikon

Supraśl

tkanina liturgiczna

Muzeum Ikon w Supraślu Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku

Haftowana tkanina liturgiczna "wozduch" przedstawia wizerunek Chrystusa „Oto Branek Boży”

Haftowana tkanina liturgiczna wozduch przedstawia wizerunek Chrystusa „Oto Branek Boży”

XVII-wieczną haftowaną tkaninę liturgiczną wozduch - najnowszy nabytek Muzeum Ikon w Supraślu k. Białegostoku - można oglądać na wystawie stałej w siedzibie instytucji. Tkanina - jak zaznacza muzeum - wyróżnia się pod względem techniki i ikonografii.

Muzeum Ikon, które jest oddziałem Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, działa w zabudowaniach zabytkowego męskiego klasztoru prawosławnego Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny w Supraślu. W zbiorach ma jedną z najbogatszych w Polsce kolekcji ikon z XVIII, XIX i XX w., a także unikatowe XVI-wieczne freski. Rozpoczęło działalność w 2006 roku.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję