Reklama

Z naszej kuchni

Fasolka i bób

Lipiec darzy nas znakomitymi, świeżymi warzywami. Wyjątkowo smaczne, bogate w białko, skrobię, witaminy oraz sole mineralne są bób i fasolka szparagowa - a to wspaniała okazja, by często gościły na naszych stołach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bób zapiekany w sosie beszamelowym

(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki białego bobu, sól i cukier do smaku, 1/2 łyżeczki masła do wody, 1 szklanka utartego żółtego sera, 2 pomidory, zielenina.
Sos: 1 łyżka masła lub masła roślinnego, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka, sól i biały pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę wrzucamy bób, dodajemy masło. Gotujemy nie dłużej niż 5 min. - cedzimy.
Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, i rozprowadzamy mlekiem, cały czas mieszając - w sosie nie powinno być grudek. Po zagotowaniu, gdy sos stanie się gęsty i pulchny, dodajemy połowę utartego sera i doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania rozkładamy dokładnie odsączone ziarna bobu, całość zalewamy beszamelem, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy plastry pomidorów, wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek, lekko oprószamy przyprawami, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika - na 15-20 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Bób podajemy, posypany zieleniną, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Potrawa najlepiej smakuje z ziemniakami purée lub frytkami i zieloną sałatą przyprawioną sokiem z cytryny.

Fasolka szparagowa w pikantnym sosie

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżej, bezłykowej fasolki, sól, cukier, 1 łyżeczka masła lub masła roślinnego.
Sos: 3 łyżki oleju, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, 1 łyżka keczupu, szczypta suszonego tymianku, 1 liść laurowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, zielenina.

Do gorącej wody z dodatkiem cukru, soli i masła dajemy obraną fasolkę i gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, ok. 30 min - powinna być miękka. Długie strączki możemy podzielić.
Sos: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory, keczup. Składniki sosu kilka minut dusimy, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i nadal dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Sos przecieramy przez perlonowe sito, przyprawiamy do smaku - powinien być pikantny, z wyraźną pomidorową nutą. Gdy jest zbyt lekki - odparowujemy przez kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy odsączoną fasolkę, zalewamy gorącym sosem, posypujemy zieleniną i podajemy do ziemniaków purée oraz smażonej ryby lub do ziemniaków zasmażanych z cebulą i sadzonego jajka.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Narodowe Święto Niepodległości: wolności nie można tylko posiadać, trzeba ją stale tworzyć!

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

11 listopada

Karol Porwich/Niedziela

Papież Jan Paweł II podczas audiencji dla wiernych z Białorusi w 1998 roku mówił: „Wolności nie można tylko posiadać, ale trzeba ją stale zdobywać, tworzyć. Może ona być użyta dobrze lub źle, na służbę dobra prawdziwego lub pozornego”. Doskonale wiedział, o czym mówi - urodził się w 1920 roku i należał do pierwszego pokolenia Polaków urodzonych w wolnej Polsce.

11 listopada obchodzimy kolejną rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. Co roku świętujemy dzień, w którym po 123 latach zaborów nasz kraj stał się wolnym i niezależnym państwem.
CZYTAJ DALEJ

Robert Lewandowski nie weźmie udziału w zgrupowaniu reprezentacji Polski

2024-11-11 11:58

[ TEMATY ]

piłka nożna

Lewandowski

PAP/EPA/JUAN HERRERO

Robert Lewandowski nie weźmie udziału w rozpoczynającym się w poniedziałek w Porto zgrupowaniu piłkarskiej reprezentacji Polski - poinformował PZPN. Powodem jest kontuzja pleców. Kadra Michała Probierza zagra 15 listopada w tym mieście z Portugalią, a trzy dni później w Warszawie ze Szkocją.

Jak dodano w komunikacie federacji, uraz pleców, którego kapitan reprezentacji doznał w ligowym meczu w niedzielę wieczorem przeciwko Realowi Sociedad (0:1), wykluczy go z gry na około dziesięć dni.
CZYTAJ DALEJ

Pieśń dziękczynienia za obrońców naszych granic

2024-11-11 17:00

Marzena Cyfert

Msza św. w Kościele Garnizonowym we Wrocławiu

Msza św. w Kościele Garnizonowym we Wrocławiu

Dzisiaj w 106. rocznicę odzyskania niepodległości, po 123 latach zaborów, stajemy przed obliczem Boga, by dziękować za dar wolności. Czujemy się zobowiązani, aby pamiętać o tych, którzy tyle razy narodowi skazanemu na unicestwienie nie pozwolili zapomnieć o wolnej Polsce – mówił ks. prał. płk Janusz Radzik.

Proboszcz Parafii Garnizonowej pw. św. Elżbiety we Wrocławiu wygłosił homilię podczas uroczystej Mszy św. w intencji Ojczyzny z udziałem wojska. Eucharystii przewodniczył ks. Paweł Cembrowicz, proboszcz parafii katedralnej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję