(Przepis na 1 porcję)
1 puszka zielonego groszku w zalewie, 6 szalotek lub maleńkich cebulek, 1 jajko, 1 łyżeczka octu winnego, 1 ziarnko angielskiego ziela, 2 ziarnka czarnego pieprzu, kawałek laurowego liścia, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki mąki, oliwa lub olej, 1 ząbek czosnku.
W szklance wody z dodatkiem cukru i octu zagotowujemy przyprawy. Na wrzątek wrzucamy obrane cebulki, zagotowujemy, trzymamy na niewielkim ogniu 2 min - odstawiamy.
W kokilce rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cały czosnek, gdy się zrumieni - odrzucamy, a na tłuszcz dajemy odsączony groszek i dokładnie odsączone cebulki, całość oprószamy
przyprawami, zalewamy mlekiem wymieszanym z mąką i śmietaną, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, robimy wgłębienie, wpuszczamy w nie - najłatwiej z płaskiej
filiżanki lub z talerzyka - jajko, trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Podajemy w kokilce z dodatkiem
młodych ziemniaków upieczonych w skórce lub ziemniaków purée posypanych obficie zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu