Placki owsiane z pikantnym serem
(Przepis na 4 porcje)
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 4 łyżki płatków owsianych (błyskawicznych), 3 jajka, 1 szklanka wody mineralnej, sól, 2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera, 1 cebula.
Ser: 25 dag chudego twarogu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka utartego chrzanu (może być ze słoika), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, olej
do smażenia.
Ser: Twaróg ucieramy z posiekaną cebulą (szczypior) - najłatwiej w malakserze. Gdy składniki się połączą, dodajemy śmietanę, chrzan, przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy,
przekładamy do salaterki, wstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto: Przesianą mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, dodajemy całe jajka, sól. Składniki dokładnie mieszamy, dodając - małymi partiami - wodę. Gdy ciasto stanie się
jednolite, gładkie, bez grudek, odstawiamy je na godzinę, przykrywając ściereczką, by mąka i płatki napęczniały. Do spulchnionego ciasta dodajemy utarty żółty ser i drobno posiekaną
(można utrzeć na tarce) cebulę, gdy trzeba - ciasto lekko dosalamy.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy niezbyt duże, cienkie placuszki, rumieniąc z obu stron. Usmażone, kładziemy na wygrzanym talerzu, serwujemy ciepłe. Oddzielnie podajemy ser do posmarowania
każdego placka.
Najodpowiedniejszym dodatkiem do owsianych placków będzie delikatna w smaku surówka z marchwi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Surówka z marchwi
(Przepis na 4 porcje)
3 duże marchewki, 2 duże, winne jabłka, 1 cytryna, 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny (może być kompozycja: koperek, natka pietruszki, świeże zioła), 1 szklanka kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżka płynnego miodu (może być nieco więcej - według własnych upodobań smakowych), sól, świeżo mielony biały pieprz, liście sałaty do wyłożenia salaterki lub pucharków.
Na spód salaterki dajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojoną w cienkie półplasterki cytrynę (wcześniej dokładnie obraną z białego miąższu i pozbawioną pestek). Dodajemy utarte na jarzynowej tarce o dużych otworach jabłka - składniki od razu mieszamy, by jabłka nie ściemniały. Marchewki ucieramy na tarce z małymi otworami, dodajemy do jabłek, składniki polewamy miodem, oprószamy przyprawami i wstawiamy na pół godziny do lodówki, by smaki się połączyły. Przed podaniem dodajemy zieleninę, porcje rozkładamy do wyłożonych liśćmi sałaty pucharków i zalewamy spienioną śmietaną lub jogurtem.