(Przepis na 1 porcję)
1 kotlet ze schabu o wadze 12-15 dag, olej, 1 duże jabłko, 1 gruszka, kilka śliwek (mogą być suszone - kalifornijskie), 1 banan, sok wyciśnięty z małej pomarańczy, sól i pieprz.
Z mięsa odrzucamy otoczkę z tłuszczu i drewnianym tłuczkiem (ważne), zwilżonym zimną wodą, rozbijamy mięso, formując zgrabną porcję. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem
i odstawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Obrane jabłko i gruszkę kroimy na cząstki, ze świeżych śliwek usuwamy pestki (suszone dzielimy na połowę), banana kroimy w krążki.
Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy kotlet (kto lubi - może przed smażeniem oprószyć mięso mąką). Usmażony przekładamy na wygrzany talerz i stawiamy w ciepłym miejscu, a na
pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba, tłuszcz uzupełniamy) smażymy owoce. Gdy puszczą sok, odgarniamy owoce na boki, do środka kładziemy kotlet, zalewamy go sokiem z pomarańczy
i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-12 min. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Pomóż w rozwoju naszego portalu