(Przepis na 1 porcję)
2 jajka, 3 łyżeczki słodkiej śmietany kremówki, 1 czubata łyżeczka masła, szczypta soli.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na bardzo sztywną pianę. Żółtka łączymy ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek
dodajemy pianę, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu wylewamy na dobrze wygrzaną patelnię, na której jest spienione masło. Omlet trzymamy przez 2 min na niewielkim ogniu, następnie
wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 min - powinien lekko powiększyć objętość i nabrać złocistego koloru. Po wyjęciu delikatnie zsuwamy na wygrzany talerz.
Podajemy z konfiturami, domowym dżemem, marmoladą z rabarbaru lub domowym sokiem owocowym, a latem - ze świeżymi owocami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu