Śniadaniowe ciasto drożdżowe
(Przepis na podłużną formę babową)
2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 3 żółtka, 1/2 szklanki tłustego mleka, 4 dag drożdży, 1 kopiasta łyżka smażonej skórki pomarańczowej
lub 2 kopiaste łyżki rodzynków, tłuszcz do wysmarowania formy.
Kruszonka: 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 1 kopiasta łyżka masła, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Reklama
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym - najłatwiej robotem nastawionym
na średnie obroty. Do masy dodajemy - cały czas ucierając - po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, dodajemy wyrośnięte drożdże, sól i przez sito sypiemy mąkę. Wyrabiamy ciasto,
aż będzie jednolite, dodajemy skórkę pomarańczową lub rodzynki i wyrabiamy nadal jeszcze przez 10 min. Przekładamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchnię, stawiamy w cieple.
Kruszonka: Masło siekamy z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Gdy składniki się połączą, czubkami palców zagniatamy kruszonkę, zaraz po przygotowaniu posypujemy nią ciasto.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do wygrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160 ºC. ok. 1 godziny lub nieco dłużej. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zrumieni,
a boki odstają od formy.
Najsmaczniejsze - z filiżanką kakao lub posmarowane cienko masłem albo dżemem z kubkiem mlecznej kawy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem malinowy
1 serek homogenizowany (25 dag) o smaku naturalnym, 1 pojemnik mrożonych malin, 1 kopiasta łyżka masła śmietankowego, 2 jajka, 4 łyżki cukru pudru.
Owoce lekko rozmrażamy, przecieramy przez perlonowe sito. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy po jednym żółtku i - cały czas ucierając - serek. Gdy składniki się połączą, dodajemy utarte owoce i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Krem rozkładamy do pucharków. Podajemy lekko wychłodzony nie później jak 30 min po przygotowaniu.