Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne kalafiory

Amatorzy tej wykwintnej jarzyny twierdzą, że jesienne, wyhodowane w polu, kalafiorowe róże mają bardziej wykwintny i bardziej zdecydowany smak od tych wczesnowiosennych, z inspektów, a przygotowane z nich surówki zaliczane są do rarytasów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 dorodny, średniej wielkości kalafior, 2 pomidory, 2 niewielkie ogórki, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanego koperku, 1 łyżeczka soli, zielenina.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu,1 duża łyżka kwaskowej śmietany kremowej, sok z cytryny, cukier, biały pieprz - w ilościach do uzyskania właściwego smaku.

W wodzie z dodatkiem łyżeczki soli moczymy kalafior przez 15-20 min (wypłyną muszki). Po odsączeniu dzielimy na różyczki - większe kroimy na połowę i kładziemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem na minutę, odsączamy na sicie, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: W głębokiej salaterce ucieramy jogurt ze śmietaną i przyprawami. Gdy się spieni, dodajemy kalafior, pokrojone w kostkę (wcześniej pozbawione skóry i pestek) pomidory, obrane i pokrojone w półplasterki ogórki - składniki od razu mieszamy z sosem i posypujemy koperkiem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykwintna surówka z kalafiora

(Przepis na 4 porcje)

1 świeży, średniej wielkości kalafior, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku (same piórka),1 łyżeczka soli.
Sos: 4 łyżki oliwy lub delikatnego w smaku oleju, np. słonecznikowego, 4 łyżki łagodnego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz.
Przybranie: 4 duże liście sałaty, cząstki pomidora, świeży tymianek lub drobne listki selera naciowego.

W wodzie z dodatkiem soli moczymy kalafior przez 15-20 min, osączamy na sicie. Dzielimy na cząstki - małe pozostawiamy, duże kroimy na połowę, zalewamy wrzątkiem. Po minucie cedzimy, odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, składniki ucieramy, dodając niewielkie ilości octu lub soku z cytryny (do sosu nie powinny się dostać pestki z cytryny - sos stanie się gorzki). Gdy składniki sosu połączą się, dodajemy keczup. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, wyraźny czerwony kolor i pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, odsączone różyczki kalafiora. Porcje posypujemy obficie migdałami i koperkiem i zalewamy sosem. Podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybierając każdą porcję cząstkami obranego ze skórki pomidora i zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do Miłosierdzia Bożego

W Wielki Piątek rozpoczyna się Nowenna do Miłosierdzia Bożego. Pan Jezus polecił Siostrze Faustynie, aby przez 9 dni odmawiała szczególne modlitwy i tym samym sprowadzała rzesze grzeszników do zdroju Jego miłosierdzia.

„Pragnę, abyś przez te dziewięć dni sprowadzała dusze do zdroju mojego miłosierdzia, by zaczerpnęły siły i ochłody, i wszelkiej łaski, jakiej potrzebują na trudy życia, a szczególnie w śmierci godzinie. W każdym dniu przyprowadzisz do serca mego odmienną grupę dusz i zanurzysz je w tym morzu miłosierdzia mojego. A ja te wszystkie dusze wprowadzę w dom Ojca mojego. Czynić to będziesz w tym życiu i w przyszłym. I nie odmówię żadnej duszy niczego, którą wprowadzisz do źródła miłosierdzia mojego. W każdym dniu prosić będziesz Ojca mojego przez gorzką mękę moją o łaski dla tych dusz.
CZYTAJ DALEJ

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

„Solus cum Deo solo” – Ciemnica na Jasnej Górze

2025-04-18 16:19

[ TEMATY ]

Jasna Góra

ciemnica

BPJG

Ciemnica na Jasnej Górze.

Ciemnica na Jasnej Górze.

STOP! Zatrzymaj się na chwilę i, zgodnie z zawołaniem Ojców Paulinów „Solus cum Deo solo”, pobądź z Jezusem zanim ruszysz w dalszą drogę! Ciemnica, czyli Ołtarz Wystawienia, to upamiętnienie Jezusa uwięzionego. Tu przechowywany jest Najświętszy Sakrament od zakończenia Mszy Wieczerzy Pańskiej do Liturgii Męki Pańskiej. Tu można Go adorować.

- Ołtarz adoracji i miejsce kontemplacji. Człowiek przychodzi do Ciemnicy, do miejsca w kolorze męczeństwa i tam z Panem Jezusem może na spokojnie porozmawiać o dniach, które nadchodzą w Triduum – powiedział o Ołtarzu Wystawienia br. Dawid Respondek, jasnogórski dekorator. Ciemnica to upamiętnienie Jezusa aresztowanego i uwięzionego. To tu przechowywany jest Najświętszy Sakrament od zakończenia Mszy Wieczerzy Pańskiej do Liturgii Męki Pańskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję