Przepis na jedną porcję
1 średniej wielkości seler, 1 duże, kwaskowe jabłko, oliwa lub olej, 2 goździki, tłuszcz do wysmarowania kokilki.
Sos: 1 łyżeczka masła, 1 płaska łyżeczka mąki, 1/2 szklanki rosołu, w którym gotował się seler, 3 łyżki śmietany, 1 kopiasta łyżka utartego żółtego sera, sól, pieprz.
Kokilkę smarujemy obficie tłuszczem. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłko kroimy na cząstki i podsmażamy na oliwie do chwili, aż jego odcień stanie się złocisty. Na spód kokilki rozkładamy
połowę pokrojonego w cienkie paski selera, na nich - podrumienione cząstki jabłka, w które wbijamy goździki, na wierzchu rozkładamy pozostały seler.
Sos: Na roztopionym maśle podsmażamy mąkę - nie powinna się zrumienić, tylko stracić smak surowizny - zasmażkę rozprowadzamy rosołem i - cały czas mieszając - zagotowujemy.
Dodajemy śmietanę, utarty ser i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Sosem zalewamy przygotowane selery, kokilkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200o C. ok. 20
min. Podajemy, gdy wierzch jest lekko zrumieniony, z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami purée i delikatną w smaku zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu