Reklama

Z naszej kuchni

Niepowtarzalny smak dorodnych antonówek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka z suchego pieczywa

Przepis na 1 małą tortownicę

1 suchy, najlepiej razowy - ale może być kilku gatunków - chleb, 8 dużych, dorodnych antonówek, 2 kopiaste łyżki cukru (koniecznie drobnego), cynamon, sok z cytryny i otarta z niej skórka, 2/3 kostki (18 dag) masła, 10 dag rodzynek, cukier puder do posypania, masło i tarta bułka do formy.

Rodzynki płuczemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do przechłodzenia. Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, posypujemy cukrem, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny, rodzynki - składniki mieszamy, wstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce. Czerstwe pieczywo dosuszamy w piekarniku, przepuszczamy przez maszynkę. Masło lekko topimy. Tortownicę smarujemy obficie tłuszczem i oprószamy tartą bułką. Na spód tortownicy sypiemy na wys. 1 cm warstwę zmielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, nakładamy połowę utartych jabłek, na nich - warstwę 1 cm mielonego chleba, kropimy 1/3 część stopionego masła, następnie nakładamy pozostałe jabłka. Całość delikatnie dociskamy, posypujemy 1 cm warstwą mielonego pieczywa i kropimy pozostałym masłem. Całość wstawiamy do wygrzanego do temp. 160o C piekarnika i pieczemy przez 35-40 min. Czas pieczenia zależy od wysokości szarlotki. Podajemy gorącą - z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno - z bitą śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Przepis na 1 dużą paterę

2 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 łyżki oliwy, 2 żółtka, 1 łyżka cukru pudru, mąka (ile wejdzie), sól, 2 szklanki utartych na tarce z dużymi otworami jabłek (wcześniej obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych), cukier puder do oprószenia racuchów, olej lub olej i smalec (pół na pół).

W letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki rozprowadzamy drożdże. Gdy podwoją swoją objętość, dodajemy żółtka, sól, cukier i tyle mąki, by ciasto miało konsystencję jak na lane kluski. Do ciasta dodajemy ubitą z białek pianę, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W szerokim, płaskim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka, mieszamy. Metalową, cienką łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta, kładziemy na gorący tłuszcz, gdy jedna strona się zrumieni, odwracamy, dosmażamy, wyjmujemy cedzakową łyżką na warstwę bibuły, do odsączenia. Gorące racuchy układamy warstwami na paterze, oprószamy cukrem pudrem. Najsmaczniejsze, jeszcze ciepłe.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak wyglądały ostatnie godziny Papieża Franciszka?

2025-04-22 13:07

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Włodzimierz Rędzioch

Gestem podniesionej ręki rankiem w Poniedziałek Wielkanocny Papież Franciszek pożegnał się ze swym osobistym asystentem medycznym, potem zapadł w śpiączkę i odszedł. Nie cierpiał – relacjonują osoby, które były do ostatnich chwil przy Franciszku w momencie jego śmierci. Wcześniej dziękował za powrót na Plac Świętego Piotra.

Wśród ostatnich słów Ojca Świętego znalazło się podziękowanie dla osobistego asystenta medycznego, Massimiliano Strappettiego, za to, że zachęcił go do odbycia ostatniego przejazdu papamobile, w niedzielę, po błogosławieństwie Urbi et Orbi. „Dziękuję, że zabrałeś mnie z powrotem na Plac” – powiedział Franciszek.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Komunikat: Znana przyczyna śmierci papieża

2025-04-21 20:07

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Grzegorz Gałązka

Powody śmierci Papieża: udar mózgu, śpiączka i niewydolność krążeniowa.

Papież Franciszek zmarł o godz. 7.35. w swoim apartamencie w Domu Świętej Marty w Watykanie. Powody zgonu to: udar mózgu, śpiączka i nieodwracalna niewydolność krążeniowa. Stwierdził oficjalnie prof. Andrea Arcangeli, dyrektor zarządu Zdrowia i Higieny Państwa Miasta Watykańskiego.
CZYTAJ DALEJ

Koloseum i Wieża Eiffla wygaszają oświetlenie na znak żałoby po papieżu Franciszku

2025-04-22 15:56

[ TEMATY ]

żałoba

śmierć Franciszka

koloseum

Wieża Eiffla

Agata Kowalska

Koloseum, Rzym

Koloseum, Rzym

Rzymskie Koloseum, jeden z najsłynniejszych symboli Wiecznego Miasta, dziś wieczorem pogrążone zostanie w ciemności. Włoskie Ministerstwo Kultury poinformowało, że oświetlenie starożytnego amfiteatru zostanie wyłączone wieczorem na znak żałoby po śmierci papieża Franciszka. Jest to symboliczny hołd oddany osobowości papieża i jego niestrudzonemu zaangażowaniu na rzecz pokoju, dialogu i godności człowieka.

Na wiadomość o śmierci Franciszka już w poniedziałek Wielkanocny zostały opuszczone do połowy masztu flagi przed siedzibą prezydenta Włoch i innymi gmachami państwowymi w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję